Архиєпископ Генсвайн: Образ Бенедикта XVI часто сповнений упереджень
  • Втр, 29/06/2021 - 19:22

Думки про Бенедикта XVI часто ґрунтуються на упередженнях або навіть фальшивих вигадках, – зазначає його особистий секретар у вступі до наступної біографії Папи-емерита.

Цього разу її опублікував ватиканський фонд Бенедикта XVI, автором є речник цього фонду Лука Карузо («Benedetto XVI. La vita e le sfide» – «Бенедикт XVI. Життя і виклики»).

Архиєпископ Георг Генсвайн зазначає, що кожного разу, коли хтось намагається зрозуміти і поставити в рамки Бенедикта XVI, негайно виникають розбіжності та сварки.

Його вважають одним з найінтелігентніших мислителів сучасності та водночас захоплюючою особистістю. Він є невигідною постаттю для своїх супротивників, яких не бракує. 

Особистий секретар Папи-емерита згадує, що один французький інтелектуал зауважив, що кожного разу, коли згадується Ратцінгер, «упередження, брехня і навіть регулярна дезінформація домінують у будь-якій дискусії». Таким чином часто створювався образ, який не міг показати реальність ні людини, ні справи, а лише фальшиві вигадки, призначені для певної мети.

За словами Архиєпископа Генсвайна, нова біографія Бенедикта XVI – це короткий путівник, який допомагає розкрити таємницю Йосифа Ратцінгера, показуючи його складне життя пастиря, богослова та інтелектуала, який дав себе пізнати завдяки відвазі та ясності, з якою діяв у складних ситуаціях, вказуючи з правдою і рішучістю напрямок, як на них реагувати.