Архиєпископ Генсвайн розповів, як Бенедикт XVI святкуватиме 90-ті уродини
  • Срд, 12/04/2017 - 15:52

Бенедикт XVI, котрому 16 квітня виповниться 90 років, як і щороку, святкуватиме свої уродини із своїм старшим братом, о. Георгом Ратцінґером, котрий з цієї нагоди приїде до Ватикану. Про це розповів секретар Папи-емерита та глава Префектури Папського дому Архиєпископ Георг Генсвайн.

Він наголошує, що в Йосифа Ратцінґера надалі світлий розум, однак його потрохи покидають фізичні сили. Пересуваючись, він на всяк випадок використовує опору. Все рідше грає на фортепіано, яке на його прохання розмістили в його теперішньому помешканні в монастирі Mater Ecclesiae на території Ватиканських садів.

Скромне святкування уродин, на яке приїде рідний брат Папи і кілька осіб з Баварії (серед них делегація гірських стрільців), відбудеться на другий день Великодніх свят, зазначив Архиєпископ Генсвайн.

Він також розповів, що Папа-емерит оглядає випуск головних новин на італійському каналі RAI о 20:00, щодня отримує газети «L'Osservatore Romano» і «Avvenire», а також дві німецькі газети. Щодня держсекретаріат готує для нього огляд преси. Найбільше він любить читати твори Отців Церкви.

На запитання чи Бенедикт XVI приготував заповіт, його давній особистий секретар відповів, що заповітом слід вважати трьохтомник про Ісуса з Назарету, а опісля додав, що він «приготував також свій особистий заповіт». На запитання, чи Папа-емерит колись жалів про рішення піти у відставку, Архиєпископ Генсвайн скеровує до книги-інтерв’ю «Останні розмови», виданої в січні минулого року. Він також заперечив, що це рішення було прийняте під чиїмось тиском. Якби чинили якийсь тиск, Бенедикт XVI би не піддався йому, – заявляє німецький достойник. Він також виключає те, що на відставку Папи, як і вибір його наступника, мала вплив афера т.зв. Vatileaks.

Архиєпископ Генсвайн нагадав, що у згаданій вище розмові з Петером Зеєвальдом, Ратцінґер назвав вибір Папи Франциска «подихом свіжого вітру». Він також не переймається спробами ЗМІ протиставити йому теперішнього Папу. «Його неможливо спровокувати… Він вирішив мовчати і вірно тримається цієї постанови. Він не має жодного наміру вступати в дискусії», – наголошує префект папського дому.

На запитання, чи Бенедикт XVI не жаліє, що й надалі повинен вбиратись в білий одяг, Архиєпископ Генсвайн відповів: «Це питання, над яким він ніколи не замислювався і не роздумує. Це – природно. Він не бачить в цьому проблеми. Для нього це звичайний одяг, як і будь-який інший», інформує wiara.pl.