Архиєпископ: кандидат у віце-президенти від демократів є кафетерійним католиком
  • Втр, 18/10/2016 - 13:10

Архиєпископ Канзас-Сіті монс. Джозеф Нойманн в архиєпархіяльному інтернет ресурсі «The Leaven» доволі гостро розкритикував позицію і поведінку кандидата у віце-президенти США Тіма Кейна. Архиєпископ назвав Кейна ортодоксним членом Демократичної партії, але кафетерійним католиком - так у США називають формальних католиків, які замість відвідувати неділю Службу Божу, проводять час у церковному кафетерії.

Як зазначає Архиєпископ Нойманн, його неймовірно засмутило, що людина, яка претендує на посаду віце-президента США і декларує себе католиком, каже, що як приватна особа – він проти абортів, але як держслужбовець, він їх підтримує.

Архиєпископ також зазначив, що аргумент Кейна про те, що якщо заборонити аборти в США, то в’язниці наповняться жінками, є просто неправдою. Оскільки до кінця 60-х років ХХ ст. в США аборти були нелегальними, але немає жодного випадку ув’язнення жінки через звершення аборту.

Архиєпископ висловлює надію, що Кейн довідався про простий біологічний факт, що від моменту зачаття ДНК дитини відрізається від ДНК матері та що дитина не є тілом матері, а окремою біологічною істотою. Для Архипастиря Канзас-Сіті важко уявити, що Кейн бачив ультразвук своїх дітей і внуків і надалі обстоює «право» на аборт. Адже легалізація аборту на всій території США у 1973р. призвела до вбивства 80 млн. американських дітей.

Прагнення команди демократів визначати у що католики мають вірити, а у що ні, Архиєпископ вважає порушення принципів Декларації про незалежність США та порушенням основного права людини на свободу віросповідання.

«Ми повні обережно ставитись до кандидатів, які беруть на себе право визначати у що католики мають вірити, а у що ні. На жаль, віце-президентські дебати показали, що католик, який балотується на другий найвищий державний пост в нашій країні, є ортодоксним членом своєї партії, який підтримує програму своєї партії, але як католик він є кафетерійним католиком, який вибирає з Вчення Католицької Церкви тільки те, що йому є політично зручним», - завершує свою колонку Архиєпископ Канзас-Сіті.