Архиєпископ Кульбокас: українці воліють померти, ніж жити в режимі, що спирається на брехні
  • Втр, 18/10/2022 - 19:13

Бомби, які скидають на Київ російські дрони, впали поблизу Апостольської нунціатури. Про це розповідає Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас.

У телефонній розмові з агенцією SIR папський дипломат, що родом з Литви, підтвердив, що бомби скидають з дронів та влада закликає не виходити на вулицю. Розповів, що коли зранку звершував Святу Месу у нунціатурі було чути характерний звук дронів, що наближаються. У той момент молився за людей, які ймовірно за кілька секунд стануть їхніми жертвами. Вибухи, які пролунали, сталися приблизно за кілометр від приміщення нунціатури. Тоді знову він помолився за загиблих.

Архієпископ пояснив, що характерний звук дронів-камікадзе іранського виробництва Shahed-136 нагадують звук низькочастотних двигунів. Через дві, три секунди після такого звуку відбувається вибух бомби, що важить близько 35 кг, тому вибухи дуже потужні. Повітряна оборона намагається їх збити, у деяких випадках вдало, однак інші скидають бомби на будівлі важливої інфраструктури, але також вони падають на житлові будинки. Однак, незважаючи на часті та повторні атаки «українці воліють померти, ніж жити в режимі, який нищить та спирається на насиллі, несправедливості і брехні», – зауважив нунцій.

Він підкреслив, що «ООН та міжнародні організації виявляються неспроможними прийняти рішення, що сприяють миру. В усій країні, від Києва до Одеси, від Харкова до Запоріжжя та Миколаєва, ми знаходимось у такій ситуації, що кожна мить може бути останньою. Тому треба бути готовим до вічного життя. Психічно – це важка ситуація, але така є реальність, в якій живемо», – зазначив архієпископ Кульбокас.

Ватиканський дипломат додав, що християнам залишається невпинна, витривала та довірлива молитва, що Бог врешті обдарує нас миром. «Щоб запанував мир, потребуємо навернення сердець. А в цьому випадку – навернення тих, хто розпочав цю агресію. Знаємо, що йдеться про надію дуже важку та віддалену, але знаємо, що Бог є Господом усіх, для Нього немає нічого неможливого», – підсумував Апостольський нунцій.