Архиєпископ-лікар до друзів-медиків: Народ цього не забуде
  • Чтв, 26/03/2020 - 20:57

Архиєпископ Парижа звертається до лікарів, які борються з епідемією коронавірусу, щоби керувалися вченням Івана Павла ІІ. Архиєпископ Мішель Опеті, який перш ніж стати священником 21 рік був лікарем, визнає, що в умовах великого напливу пацієнтів медичний персонал стикається з серйозними дилемами совісті. Коли пацієнтів більше, ніж респіраторів, ви можете зіткнутися з болісним вибором – пише Архиєпископ Парижа у листі до «друзів-медиків».

Однак він зазначає, що, всупереч тому, що іноді чути, тут не може бути жодного «відсіву». Мета однакова для всіх: врятувати життя або полегшити страждання. Однак засоби мають бути пропорційними до реальної ситуації.

Архиєпископ Опеті вказує, що ключ до розуміння таких ситуацій дає св. Іван Павло II в енцикліці «Evangelium vitae», коли пише, що «звичайно, існує моральний обов'язок вилікувати та лікуватися, але такий обов'язок повинен визначатися в конкретних ситуаціях: необхідно оцінити, чи використовуються  лікувальні засоби об'єктивно пропорційно до очікуваного покращення здоров'я». Отже, Архиєпископ Парижа вказує, що розуміння та рішення лікарів повинні враховувати стан пацієнта та об'єктивні шанси на виживання. Це є у вашій компетенції, і це ваша відповідальність, – додає Архиєпископ Опеті.

У листі до друзів-медиків він також запевняє їх про свою довіру та захоплення. Коли всі втікають з міста і працюють на відстані, ви залишаєтесь на фронті з відвагою та відданістю. Я сподіваюся, що народ не забуде про це, коли настануть кращі часи, – пише Архиєпископ Парижа. Він також запевняє, що священники повністю готові надавати духовну допомогу медикам, вмираючим, хворим та їхнім родинам.