Архиєпископ Маріо Дзенарі: "У Дамаску ллються справжні ракетні дощі"
  • Чтв, 07/11/2013 - 10:00

5 листопада в апостольську нунціатуру Ватикану в Дамаску потрапила міна. Архиєпископ Маріо Дзенарі розповів, як це сталося, яка ситуація в місті і пояснив, чому ЗМІ не можуть об'єктивно відображати картину, що відбувається в Сирії

− Все відбулося о 6.30 ранку, тому жертв немає. Я саме в цей час вставав з ліжка і раптом почув сильний вибух. Відразу кинувся на підлогу. Через якийсь час зміг побачити, що міна потрапила безпосередньо в дах резиденції.

На щастя, через ранковий час працівники − двірники та інші − не встигли прийти до будівлі. Інакше багато людей могли б постраждати від вибуху або від падаючих частин даху.

− Яка зараз обстановка в місті?

− У районі, де знаходиться нунціатура, ситуація була зовні спокійною, ми насолоджувалися теплими осінніми днями. Я навіть не міг уявити, що таке може трапитися. Правда, кілька днів тому дві ракети впали на францисканський монастир в Алеппо, в самому центрі міста, в християнському районі. За останні тижні кілька ракет вразили стару частину міста Дамаска саме ту, де знаходяться християнські церкви.

Я почув новину, яка мене вразила: з початку конфлікту до сьогоднішнього дня район Джараман був обстріляний 2800 ракетами. Наша нунціатура − не виняток. Ми всі постійно перебуваємо в небезпеці. Навіть якщо формально ми не перебуваємо у військовій гарячій точці, в Дамаску ллються справжні ракетні дощі.

− Чи відчувається в місті симптоми міжрелігійного конфлікту?

− Симптоми неочевидні. Я не знаю, чи був обстріл нунціатури навмисним чи помилкою. Проте нинішнє становище змушує всіх нас замислитися, і ситуація стає страшною не тільки для всіх сирійців, які піддаються бомбардуванням, але і для християн.

Ми молимося, щоб не вибухнув релігійний конфлікт, це стало б катастрофою.

− На ваш погляд, ЗМІ передають достовірну картину про ситуацію в Сирії?

− За моїми спостереженнями, з самого початку конфлікту не було хороших репортажів, оскільки журналістам в'їзд в країну був повністю закритий. Я говорив місцевій владі, щоб вони дозволили їм в'їзд. Деякі з них погано відгукнулися б про режим, але, з іншого боку, вони б побачили ситуацію своїми очима. На жаль, за ці два з половиною роки конфлікту загинуло дуже багато журналістів, близько 50 жертв. Зараз тут журналістів поки дуже мало, тому у людей за межами Сирії немає об'єктивного бачення ситуації. Тим, хто перебуває далеко звідси, важко зрозуміти справжню природу конфлікту.

Лука Ді Трані, Тетяна Санті

За матеріалами: http://rus.ruvr.ru/