Архиєпископ Мокшицький: Папа вражений, він не знав усієї правди
  • Пон, 23/02/2015 - 13:18

Святішого Отця вразили повідомлення про війну в Україні, які він почув від наших єпископів. Досі він не мав цілісного уявлення про ситуацію, — сказав після зустрічі з Папою Римським архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський.

Український єпископат розповів Папі, серед іншого, про тортури, яким піддають українських бійців, захоплених у полон. Франциск запевнив єпископів, що він ще більше постарається розмовляти з тими, хто відповідальний за мир у світі, аби вони допомогти припинити кровопролиття на наших землях.

Розповідаючи про зустріч із Папою, архиєпископ Мокшицький підкреслив: дуже важливі всі запевнення у солідарності й молитві, що їх досі висловлювали Франциск і міжнародні інституції, оскільки це зміцнює дух. «Однак ми вважаємо, що цього постійно замало. Росія повинна понести більшу відповідальність, аби припинила врешті свої збройні дії», — сказав митрополит Львівський.

«Це дуже складна ситуація для всього українського народу, — підкреслив латинський архиєпископ Львова. — У цю війну залучені всі, не тільки мешканці тих територій. Ця атмосфера охоплює всю Україну. Багато молодих людей із Західної України беруть участь у боротьбі. Чимало хто повертається вже в трунах. Багато повертаються скаліченими фізично і психічно. Ми стараємося бути близько біля людей, які там залишаються, а також біля сімей, які втратили своїх батьків і синів. Хоча на тих теренах дехто хотів би бути в Росії, інколи навіть сім’ї розділені, та ми усвідомлюємо, що це ніякий не братовбивчий конфлікт. Тут не борються виключно українці з українцями. Переважно там найманці, випущені з в’язниць громадяни Росії, які з Україною воюють, на жаль, дуже жорстоко, відбираючи в неї мир, справедливість, а також право на незалежність».