Архієпископ Мокшицький у Лівані: «Він зовсім недалеко від України»
  • Срд, 10/05/2017 - 18:08

У травні 1997 рокусвятий Іван Павло ІІ відвідав Ліван. Слов’янський Папа Римський сказав, що ця країна – послання для світу. Ішлося про примирення після жортстокої війни в Лівані та про вміння цього народу жити мирно, незважаючи на різницю віросповідань. Через 20 років колишній секретар великого святого Папи, а нинішній Львівський Митрополит архієпископ Мечислав Мокшицький прибув до Лівану в паломництво слідами Івана Павла ІІ, аби помолитися за Ліван та Україну, привезти мощі святого Йоана Павла ІІ й узяти на себе опіку над над маронітами в Україні. Ця подорож триватимите 9–12 травня. Католицький Медіа-Центр супроводжує архієпископа.

«Коли летів сюди сьогодні – вперше в житті, – то помітив, що Україна зовсім недалеко від Лівану», – сказав архієпископ Мокшицький під час вечері в маронітській патріархії у Бкерке (Ліван) наприкінці першого дня паломництва, 9 травня. З виразу його обличчя можна було помітити, що мова не тільки про географічну відстань між країнами, а переважно про духовну близькість. Так і зрозумів маронітський Антіохійський Патріарх кардинал Бешар Бутрос Раї, бо, відповідаючи на коментар Мечислава Мокшицького, нагадав: святий Йоан Золотоустий якось написав листа до святого Марона, засновника маронітів, і сказав у тому листі, що «любов подолає відстань». Сьогоднішнє паломництво – доказ того, що Римсько-Католицька Церква в Україні та Ліванська Маронітська Церква духовно близькі, отже, є глибока любов між ними. «Будемо шукати пастиря для ліванських маронітів в Україні, – додав Патріарх, – але бачу, що в них уже є добрий пастир – ти, Владико Мечиславе. Мароніти в Україні знайшли пастиря, який їх любить, а добрий пастир – той, хто любить своїх овець». У ту мить на очах архієпископа Мокшицького виступили сльози – радості? Чи вдячності? Одне слово, сльози любові.

Але повернімося до початку цього першого, та насиченого дня паломництва.

Архієпископ Мокшицький прибув до київського аеропорту «Жуляни», щоб вирушити до Лівану літаком авіаліній одного ліванського бізнесмена, який давно підтримує Католицьку Церкву в Україні. Під час польоту Митрополит був зосереджений і заглиблений у молитву. Я зрадів, побачивши джерело цієї молитви: книжка «Фатіма» від Католицького Медіа-Центру була в його руках.

Ліван тепло привітав українських паломників – і це відчуття виникло не тільки від приємного морського повітря й сонячної погоди, а й через прийом в аеропорті Бейрута. Нас зустріли Генеральний вікарій Маронітського Патріархату єпископ Боулос Сайах і Посол України в Лівані Ігор Осташ.

З аеропорту ми вирушили до резиденції Патріарха, де на нас уже чекав кардинал Раї. Там обмінялися дарами:

Патріарх подарував Владиці Мечиславу медальйон із патріаршим гербом, який нагадує про захист маронітами католицької віри у важкі для християн часи життя під Османською імперією.

Митрополит подарував Бешарові Раї ікону Матері Божої Неустанної Допомоги, написану львівською парафіянкою.

Затим обговорювали важливі для обох ієрархів теми. Кардинал Бутрос Раї зацікавився ситуацією в Україні: «У Лівані знаємо, що таке війна, – пояснив він, – тож передайте українському народу, що ми молимося за нього». Архієпископ Мокшицький розповів про ситуацію маронітів в Україні: «До маронітської родини в нашій державі зараз належать близько 500 осіб, але за даними Посольства України в Лівані можна сказати, що є 6000 тисяч лівансько-українських родин». Патріарх не очікував такої кількості й запитав: «Звідки?» Можливо, Львівський Митрополит чекав цього запитання, оскільки не стримав жарту: «Бо українські дівчата дуже, дуже гарні». Коли присутні посміялися, архієпископ продовжив пояснення: «Багато студентів медицини приїздять в Україну – і з сусідніх країн, таких, як Польща, і з далеких, як Нігерія або Ліван. І чимало з них залишаються будувати сім’ї з українськими дружинами». Саме тому Митрополит вважає, що настав час подумати про можливість відіслати в Україну маронітського священика, який служив би маронітам у різних містах, зокрема у Львові, Києві й Харкові.

Приєднався до розмови й Апостольський Нунцій в Лівані архієпископ Ґабріеле Качча, близький друг архієпископа Мокшицького ще з тих часів, коли обидва служили в Римі.

Після зустрічі Мечислав Мокшицький передав Патріархові мощі Івана Павла ІІ. Святого Папу часто згадували в розмові та пізніше, під час вечері: його візит до Лівану, його вміння розмовляти різними мовами – зокрема українською, підкреслив Патріарх. Кардинал Раї згадав, що Іван Павло ІІ освятив будинок Патріархії і що зал, де в середу 10 травня 2017 архієпископ Мокшицький зустрінеться з усім ліванським маронітським єпископатом, названий іменем Понтифіка. Уперше в історії маронітів у каплиці Патріархії співали урочисту вечірню молитву на честь Івана Павла ІІ.

Так, відстань між Україною і Ліваном справді невелика, і «любов подолає відстань».

Отець Дієго Мартін Саєз ОМІ