Архиєпископ Науманн про вирок Верховного суду США у справі абортів: жорстокий і бездушний
  • Птн, 03/07/2020 - 12:02

Про те, що здоров’я жінок важливіше, аніж інтереси абортивного бізнесу, нагадав голова комітету єпископату США з питань захисту життя Архиєпископ Джозеф Ф. Науманн у коментарі до постанови Верховного суду США про аборти. Митрополит Канзас-Сіті висловив стурбованість вироком щодо закону про обмеження абортів з Луїзіани, назвавши це «жорстоким прецедентом».

Верховний суд США голосуванням 5 до 4 заблокував 28 червня державний законопроект, згідно з яким абортивні клініки повинні отримати спеціальний дозвіл від лікарні в межах до 30 миль (приблизно 50 км) від місця, в якому проводять «процедуру». Ця вимога була спрямована на підвищення рівня безпеки та гігієни в інтересах здоров'я жінок, які звертаються в абортивні центри. Натомість, на думку абортивних послугодавців, ці зміни можуть призвести до закриття більшості абортивних клінік у штаті, оскільки пов'язані із збільшенням витрат та втратою прибутку.

«Аборт стає ще більш руйнівним, коли основні норми охорони та гігієни праці ігнорують, а маржі прибутку важливіші за життя жінок», – наголосив Архиєпископ Науманн у заяві, опублікованій на сайті Конференції єпископату США.

«Аборт жорстоко закінчує життя дитини і часто серйозно шкодить жінкам», – додав він, нагадавши, що вбивство ненароджених дітей є «важкою  несправедливістю, яка заперечує основне право людини на життя».

«Хоча ми намагаємось покласти край жорстокості легалізованого аборту, досі вважаємо, що бездушна, прибуткова галузь не повинна продовжувати шкодити та знущатися над жінками, які шукають такого виходу», – додав єрарх.

Архиєпископ Науманн із жалем констатував, що суд не визнав закономірності положень, які надавали пріоритет здоров'ю та безпеці, аніж бізнес-інтересам, пов'язаних з абортами.

Водночас єрарх закликав молитися та продовжувати боротьбу за справедливість для матерів та дітей. Він також оголосив, що захисники життя не матимуть спокою, поки Верховний суд не перегляне свої вироки у справах Ро та Кейсі (що легалізують аборти в США) та не визнає конституційне право на життя для ненароджених людей.