Архиєпископ Паролін про «революцію Папи Франциска»
  • Птн, 13/09/2013 - 13:38

Оновлення Католицької Церкви завжди означало повернення до витоків християнства. Складається враження, що Папа Франциск бажає революційних змін у тому ж дусі, проте революціонізувати можна все, крім правд віри, заявив майбутній держсекретар Апостольської Столиці архієпископ П'єтро Паролін.

В інтерв'ю венесуельському журналу El Universal архиєпископа П'єтро Пароліна запитали про зміни, яких можна очікувати в зв'язку з понтифікатом Папи. Відповідаючи, він звернув увагу на те, що до Католицької Церкви не можна застосовувати такі політичні категорії, як демократія чи монархія. Католицька Церква - це спільнота, комуна. Папа не стоїть над Церквою. Усередині цієї спільноти існують різні рівні відповідальності, які стосуються також і Папи, але скрізь зобов'язує принцип громади.

Це правило діє й в контексті змін у спільноті вірних. За словами архієпископа Паролін, адаптація Католицької Церкви до нових умов не може означати, що вона уподібнюється світові, якщо вона хоче бути вірною Христу. «Якщо Католицька Церква повністю розчиниться у світі, вона не виконає своєї місії бути сіллю і світлом для всіх» - стверджує ватиканський дипломат.

У відповідь напитання про целібат архієпископ зазначив, що хоча ця традиція не носить догматичний характер, а відноситься до перших століть християнства, все ж її не можна віднести лише до питань минулого. Тут також зобов'язує принцип церковної громади. «Папі доручено служіння єдності і всі рішення в цьому напрямку повинні прийматися для посилення цієї єдності, а не для того, щоб ділити Католицьку Церкву», - пояснив майбутній ватиканський держсекретар.

Нагадаємо, що Папа Франциск призначив архієпископа П'єтро Пароліна новим Держсекретарем Апостольської Столиці.

Джерело: www.catholic-media.org