Архиєпископ Піцабалла: Коронавірус не може вбити нашу віру в Ісуса
  • Суб, 11/04/2020 - 13:16

«Безлюдні святі місця, здавалось би, страждають разом з людьми, які не можуть їх відвідати. Однак коронавірус не може вбити нашу віру в Ісуса, а встановлені обмеження зупинити щиру молитву в наших будинках». Так про Пасхальне тридення на Святій Землі говорить Апостольський адміністратор Латинського патріархату Єрусалиму. Архиєпископ П'єбаттіста Піцабалла додає, що святкування буде супроводжуватися конкретним виразом солідарності, адже тисячі людей залишилися без роботи у зв’язку з відсутністю паломників.

В Ізраїлі та Палестинській автономії вже зафіксовано 10 тис. випадків зараження. По всій країні закриті синагоги, мечеті та церкви. «Парадоксально, але ця трагедія має й позитивний аспект, тому що ізраїльтяни та палестинці, які роками не розмовляють один з одним, тепер тісно співпрацюють над розробкою ефективної стратегії боротьби з цим загальним ворогом – коронавірусом», – розповів Архиєпископ Піцабалла.

Базиліка Гробу Господнього закрита для віруючих, але Літургії в ній відбуваються відповідно до зобов’язуючого статусу-кво. Патріарх наголошує, що «це буде Пасхальне тридення, позбавлене всього зовнішнього і зосереджене на вірі в Ісуса та силі Його воскресіння». У цьому допоможуть також онлайн трансляції, які організовує латинський патріархат Єрусалиму.

«Усі мають однакові обмеження, як в Ізраїлі, так і в Палестинській автономії. Життя завмерло і в Єрусалимі, і у Вифлеємі. Закриття святих місць викликає не тільки духовну тугу, але й велику економічну тривогу, адже люди втрачають роботу і незабаром не матимуть за що жити. Останнього разу такі безлюдні святі місця я бачив 2002 р. під час другої інтифади, але навіть тоді був мінімальний рух. Сьогодні ці місця абсолютно безлюдні, здавалось би, страждають разом з людьми, які не можуть їх відвідати, – каже Архиєпископ Піцабалла. – Однак у таких ситуаціях ми повинні показати свою віру. Це також дозволить нам відкрити трохи забутий вимір нашої віри, яким є спільна молитва в сім’ях. Наше майбутнє базується на Воскресінні Христовому, на непереможній силі цього моменту, що є початком нової світової історії. З трагедії та порожнечі, яку ми переживаємо, може народитися нове багатство для нашого життя».