Архиєпископ П’єро Маріні про візит до України
  • Втр, 22/07/2014 - 16:08

У Києві завершився візит в Україну голови Папського Комітету з Міжнародних Євхаристійних Конгресів архиєпископа П’єро Маріні. На запрошення Голови Конференції Римо-Католицького Єпископату України архиєпископа-митрополита Мечислава Мокшицького, гість з Ватикану 16 липня посвятив каплицю у нещодавно відновленому будинку Львівської Митрополичої Курії латинського обряду. Після відвідин міста Кам’янця-Подільского та зустрічі з тамтешнім римо-католицьким духовенством, 19 липня архиєпископ Маріні взяв участь у святкуваннях 200-річчя латинського храму Воздвиження Всечесного Хреста у місті Чернівцях, очоливши подячну Святу Месу та оголосивши декрет про піднесення цієї святині до гідності Малої Базиліки.

В неділю, 20 липня, Голова Папського Комітету Міжнародних Євхаристійних Конгресів очолив відпустову урочистість у Всеукраїнському Санктуарії Матері Божої Святого Скапулярію у місті Бердичеві Житомирської області, де римо-католицькі єпископи разом із присутнім духовенством і паломниками відновили акт присвяти України Непорочному Серцю Діви Марії. Також було урочисто посвячено пам’ятну таблицю на честь св. Івана Павла II, де розміщено його мощі, доступні для культу вірних.

Під час прес-конференції у Чернівцях архиєпископ П’єро Маріні поділився своїми враженення від зустрічей в Україні: «Моє знайомство з Україною сягає 2001 року, коли я прибув сюди вперше, щоб приготовляти візит Папи Івана Павла ІІ, під час якого я брав участь у богослуженнях у Києві та Львові, – зазначив колишній Головний Церемонієр Папських літургійних відправ. – Теперішній мій досвід є позитивним, сповненим радості, тому що я прибув сюди, як гість свого давнього приятеля, а коли приїжджаєш до приятеля, то тебе добре зустрічають». Гість з Ватикану зауважив, що мав також нагоду познайомитися з культурним аспектом життя народу. Однак, на жаль, як зауважив він, також надходять сумні новини, «але ми всі разом прагнемо спільно молитися Господеві, щоб Він дав мир Україні».

Архиєпископ Маріні додав, що цей візит став нагодою ближче познайомитися з Україною, тому що тоді, в 2001 році, всі переміщення були літаком, а тепер – автомобілем, що дало змогу побачити красу цієї землі. «І я замислився також над майбутнім цієї великої Держави, яке вона може мати у Європі та у світі. Всі ми прагнемо майбутнього миру і процвітання».

«Католицька Церква в Україні має бути відкритою для всіх людей, не зважаючи на їх походження, мову чи національність», – зазначив архиєпископ П’єро Маріні, відповідаючи на запитання кореспондента Ватиканського радіо про майбутнє Католицької Церкви в Україні:

Для Радіо Ватикану, Костянтин Чавага