Архиєпископ Ріно Фізікелла представив події, пов’язані з початком Святого Року Милосердя
  • Птн, 04/12/2015 - 20:18

«Цей Ювілей стане досвідом милосердя, що допоможе ближче відчувати любов Бога, Який як Батько приймає всіх без виключення. Це буде важливий момент для всієї Церкви, аби пригадати, що милосердя є суттю її звіщення у світі та щоб вчинити кожного віруючого відчутним засобом Божої лагідності», – сказав архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, під час брифінгу у Ватиканському прес-центрі, що відбувся 4 грудня 2015 р. і був присвячений відкриттю Ювілею Милосердя. Пригадаємо, що саме цьому ватиканському відомству Папа Франциск доручив приготування та проведення надзвичайного Святого Року.

Насамперед, архиєпископ Фізікелла повідомив про те, що від 1 грудня на вулиці Conciliazione, що веде до площі Святого Петра, діє «Центр прийому паломників», у якому можна отримати інформацію про події, зареєструватися для того, щоб перейти через Святі Двері ватиканської базиліки, отримали безкоштовні перепустки на богослуження, на які вони будуть потрібні, та посвідку про участь в Ювілеї. Він буде відкритий щодня, від 7:30 до 18:30.

Важливим аспектом буде діяльність волонтерів, які допомагатимуть паломникам у папських базиліках та інших храмах, пов’язаних з проведенням Святого Року. Щодня у різних місцях буде задіяно до 100 волонтерів, кількість яких сягатиме 800-1000 під час великих подій.

Папська Рада, як повідомив її Голова, приготувала спеціальні видання, призначені для того, щоб допомогти вірним належно пережити Ювілейний рік. Наданий час ця серія вже приготована 10 мовами, серед яких – українська та корейська, що побачать світ найближчим часом.

Щодо богослуження з нагоди відкриття Святого Року, яке Папа очолить 8 грудня на площі Святого Петра, то архиєпископ Фізікелла розповів, що перед його початком будуть прочитані уривки з документів Другого Ватиканського Собору, адже того дня також відзначатиметься 50-річчя його завершення. Під час Святої Меси використовутиметься євангелярій, приготований спеціально для Святого Року. Він буде поставлений на підставці, яка під час усіх сесій Собору стояла на престолі базиліки, вказуючи на першість Божого слова.

Церемонія відкриття Святих Дверей буде простою. Папа здійснить відповідні літургійні виголоси, пройде через Двері, а після нього – кардинали, єпископи, представники священиків, богопосвячених осіб та мирян. Процесія дійде до гробу святого Петра, де відбудуться завершальні обряди Святої Меси. Цей день завершиться унікальною ініціативою: «Fiat lux: Illuminating Our Common Home» – «Нехай засяє світло: Просвітімо наш спільний дім», під час якої на фасаді та куполі базиліки Святого Петра будуть проектовані праці видатних фотографів на тему милосердя, людяності, збереження створіння та кліматичних змін. З дня відкриття Святих Дверей, протягом всього Ювілею на площі Святого Петра буде проказуватися молитва на вервиці.

У неділю, 13 грудня, вперше в історії Ювілеїв Святі Двері будуть відкриті в усіх катедрах світу, а Єпископ Риму здійснить цей акт в катедрі Римської дієцезії – папській базиліці святого Івана. Крім того, Наступник святого Петра надав усім єпископам світу під час Святої Меси з нагоди відкриття Святих Дверей та завершення Святого Року уділити Папське благословення.

А вже у п’ятницю, 18 грудня, Святіший Отець здійснить символічний жест, відкриваючи Святі Двері в притулку для вбогих, який римська «Карітас» провадить неподалік головного вокзалу міста і де вже понад 25 років знаходять допомогу люди, що перебувають у важких життєвих обставинах. Це буде перший з жестів, які Папа має намір здійснити щомісяця в одну з п’ятниць. Згідно з його бажанням, ці візити матимуть приватний характер, щоб забезпечити взаємини особистої близькості з відвідуваними особами та інституціями.

Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації розповів, що при кожній з чотирьох папських базилік приготовано пункти невідкладної допомоги, організацією яких зайнявся Суверенний Мальтійський Орден. Відповідні приготування також зробила місцева та регіональна влада. Організатори подбали і про людей з особливими потребами. Для глухонімих приготовано спеціальні відео-провідники мовою знаків, а для сліпих – аудіофайли, в яких розповідається про маршрути, паломництва до святих дверей, тощо. У базиліці Святого Петра та інших церквах приготовані окремі сповідальниці.

Архиєпископ Фізікелла також зауважив, що цей Святий Рік є першим в епосі інтернету й соціальних мереж. Отож, важливим засобом є офіційний сайт Ювілею www.im.va, який сімома мовами дасть змогу слідкувати за подіями в Римі також і тим, хто не зможе там бути присутній фізично. Через цей сайт слід зареєструватися, щоб пройти через Святі Двері базиліки Святого Петра чи записатися у волонтери. Крім того, приготовано спеціальний портал для паломників, за допомогою якого можна отримати інформації й доступ до послуг, пов’язані з проживанням та харчуванням за помірними цінами, тощо.