Архиєпископ Ріно Фізікелла про «понтифікат нової євангелізації»
  • Птн, 23/03/2018 - 15:15

Тема вкладу та зусиль Папи Франциска у процесі нової євангелізації була у центрі інтерв’ю архиєпископа Ріно Фізікелли, Президента Папської Ради сприяння новій євангелізації, для Vatican News. Це інтерв’ю є другим із серії зустрічей, спрямованих на краще ознайомлення вірних із працею ватиканських дикастерій та реформою Римської Курії.

Відповідаючи на перше запитання ватиканського журналіста, архиєпископ Фізікелла розповів про перебіг робочого дня в очолюваній ним Папській Раді. Він зазначив, що робочі дні, зазвичай, розпочинаються дуже рано з перегляду пошти та всіх поточних практик. Кожного ранку працівники цієї ватиканської інституції приймають чимало різних груп: семінаристів, представників різних дієцезій, єпископів, що прибувають на візит ad Limina, членів різноманітних рухів та організацій, які по-суті щоденно роблять свій вклад у справу нової євангелізації.

«Отож, я б сказав, що у нас дуже динамічне життя, але сама євангелізація є динамічною. Тому, ми повинні пристосовуватись до місії євангелізації у Церкві», – наголосив Монс. Ріно Фізікелла.

Далі мова йшла про особливе значення нової євангелізації в Понтифікаті Святішого Отця Франциска. «Програму Папи Франциска, – мовив Архиєпископ, – знаходимо в його першому документі “Evangelii gaudium”, який, не забуваймо, слідує Синоду Єпископів про нову євангелізацію та передавання віри. Тому, думаю, що можу з переконанням сказати, що понтифікат Папи Франциска характеризується тим бажанням, тим хвилюванням за нову євангелізацію».

Президент вищезгаданої ватиканської дикастерії пригадав такі вислови Вселенського Архиєрея, як «Церква, що виходить поза себе», «Церква як польовий госпіталь» та інші, що вказують фундамент папського послання, а саме, що Церква живе для євангелізації, бо ж таку місію вона отримала від Ісуса Христа.

Наступне запитання стосувалось санктуаріїв, адже весною 2017 року Глава Католицької Церкви підпорядкував усі санктуарії під юрисдикцію Папської Ради сприяння новій євангелізації. Архиєпископ наголосив на тому, що таке підпорядкування є логічним, адже саме санктуарії повинні бути тими особливими місцями євангелізації. А це можна здійснити через належне прийняття паломників, звершення Святих Таїнств, звіщення Слова Божого та через свідчення милосердної любові.

На закінчення Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації поділився думками про плоди ювілейного року Милосердя. Зокрема, він підкреслив, що Папа Франциск доручив їм продовжувати «духовність милосердної любові». Тому, сьогодні Папська рада працює над здійсненням різних ініціатив такого характеру. Ось наприклад, 9-11 квітня у Римі відбуватиметься з’їзд понад 600 місіонерів Милосердя. Як пригадуємо, на закінчення ювілейного року Святіший Отець надав деяким священикам широкі повноваження, щоб розрішати від деяких гріхів, відпущення яких зарезервоване вищій церковній владі.