Архиєпископ Руану: о. Амель пробуджує плоди любові й діалогу
  • Чтв, 27/07/2017 - 19:33

«Ненависть не тріумфувала й не тріумфуватиме», – сказав Високопреосвященний Домінік Лебру, Архиєпископ Руану, під час Святої Меси, яку він очолив 26 липня 2017 р. у місцевості Сен-Етьєн-дю-Рувре поблизу Руану, в першу річницю трагічної смерті о. Жака Амеля, старенького священика, жорстоко вбитого двома радикалізованими ісламськими юнаками в храмі під час того, як він служив Святу Месу. Богослуження відбулося в тій самій церкві о тій самій годині, коли трапилася ця трагедія.

Його життя, з любов’ю принесене у жертву, є «насінням, що повинно принести плоди», – сказав ієрарх, промовляючи до учасників поминальної молитви, в якій взяли участь представники влади на чолі з Президентом Еммануелем Макроном та представники інших релігій. Під час богослуження були виставлені та прикрашені квітами процесійний хрест, пасхальна свічка, престіл та статуя Богородиці, спрофановані нападниками. Після Святої Меси на площі перед храмом відкрито пам’ятну таблицю на честь священика-мученика.

«Простий священик, який залишив плоди миру», – такими словами можна підсумувати життєвий шлях та спадщину о. Жака. Думками про це архиєпископ Домінік Лебру поділився в інтерв’ю для нашої колеги Ґабріели Черазо. Він зазначив, що в особі о. Амеля можна побачити постать «простого священика, готового вислухати, отримувати запитання, пояснити уривок з Євангелії».

«Він не прославився надзвичайними ініціативами, гучними моментами євангелізації. Був простим священиком, душпастирем свого кварталу», – сказав ієрарх, додаючи: «Про його життя розповідає його кров, як і про Христову кров. Він віддав життя завершуючи відправу Святої Меси, під час якої сказав: “Це моє тіло, тіло, принесене у жертву”. Й сьогодні у Франції, але думаю, що й у всьому західному світі, спогадують серце нашої віри, тому що мучеництво є частиною християнського життя, про що ми, можливо, забули. Любити означає приносити дари, навіть і щодня, жертвувати своє життя».

«Вже через два дні після смерті о. Жака, тисячі людей прибували до його містечка, щоб віддати йому шану, разом з католиками молилися чимало мусульман. Якими в цьому значенні є плоди, які принесла ця постать?» – запитувала журналістка, на що Руанський Архиєпископ відповів:

«Я не можу заглянути до сердець всіх людей. Але знаю, що час від часу отримую листа, або зустрічаю когось, хто свідчить про особливі наслідки в своєму серці. Особисто я можу сказати, що в цій трагічній ситуації, під час якої також чимало людей отримали поранення, могли зродитися сварки, дебати, конфлікти, але, натомість, мушу відзначити мир у наших стосунках як із мусульманами, так і з мером комуністом чи з різними представниками католицької спільноти, думки яких, як знаємо, є дуже відмінними».

Відповідаючи на запитання про те, яке слово о. Жак своїм життям може запропонувати дійсно кожному, ієрарх зазначив: «справжня любов». «Це є слово, яке промовляє до всіх, але яке ми, іноді, не здатні навіть вимовити. Вважаю, що в день першої річниці намагатимуся вголос говорити саме це: любити, любов».