Архиєпископ Томас Е. Ґалліксон: “Наразі неясно, коли Папа Франциск відвідає Україну”
  • Пон, 01/04/2013 - 17:42

Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Ґалліксон у своєму першому інтерв'ю після обрання Папи Франциска розповів про те, коли варто очікувати візиту Папи до України, як новий Папа ставиться до нашої країни та православ'я, а також про те, як має вирішуватись ситуація з Банком Ватикану.

РБК-Україна: Чи могли б Ви поділитися своїми першими враженнями від Папи Франциска, і також думками щодо можливих нових акцентів, які в певний спосіб зможуть позначити його понтифікат?

Томас Е. Ґалліксон: Не думаю, що буде перебільшенням думка про те, що найкраще, що ми можемо зробити, окрім того, що постійно молитися за Вікарія Христа, - це спостерігати, чи краще сказати, споглядати особу та діяльність Святішого Отця. Нові акценти будуть, але завжди у неперервності нашої великої і красивої традиції. В певному сенсі, кожний Папа ставить свої акценти з тієї простої причини, що будівля Церкви - дуже велика і ми маємо широкий вибір як жити та проголошувати Євангеліє світу. Папа Франциск буде довершенням своїх попередників, і, принаймні, на це ми сподіваємось, пророком для наших часів.

РБК-Україна: Вибір нового Папи для себе імені Св. Франциска з Ассізі робить особливий наголос на сприянні Церкви для бідних. Від самого початку він заявив, що Церква має бути «бідною і для бідних». Що це реально означає і як це втілюватиметься практично?

Томас Е. Ґалліксон: Кардинал Чикаго Френсіс Джордж дав інтерв'ю, в якому згадує про те, що інколи урядування пом'якшує особистісні вибори людини. Ми повинні просто молитися за Папу та чекати, наскільки він зможе втілити своє бачення «Церкви бідної і для бідних». Було би добре, якби ми також замислилися над нашою участю в цьому настільки центральному проекті в місії Церкви та долучитися до підтримки цієї візії для спасіння світу в Христі.

Вибір постаті Св. Франциска з Ассізі - це вибір святого, який змінив тогочасний світ, пропонуючи не лише радикальний вибір, щоб йти за Христом, але й вибір у повній католицькій ортодоксії (на відміну від єретичних рухів, подібних до руху Йоахима Флорського в Італії чи альбігойців у Франції). Папа Франциск, як Вікарій Христа, намагатиметься зробити щось подібне, заради католицької віри у сьогоднішньому світі, якщо на те буде воля Божа.

РБК-Україна: Дехто висловив занепокоєння, що цей соціально-харитативний акцент Папи Франциска може означати інакше ставлення, на відміну від його попередників, щодо Православних Церков та екуменічного діалогу. Що Ви про це думаєте?

Томас Е. Ґалліксон: Після перегляду та прочитання виступів, зроблених 20 березня Його Святістю Вселенським Патріархом Варфоломієм І та Папою Франциском, я бачу спільну лінію, чітку та визначену, підтримувати справу єдності християн у покірності волі Христа.

РБК-Україна: З приходом нового Папи чи ймовірна зміна у ставленні Святого Престолу до України?

Томас Е. Ґалліксон: Ні, Святий Престол має позитивне ставлення до України та визнає великі заслуги українського народу, серед яких - його доброта та відкритість до Євангельського послання Христа. Для всієї нації бажається поступу в соціальній сфері, розвитку справжньої правової держави, а також втілення мрій народу щодо свободи та щодо демократичного самовизначення з повною повагою до гідності людської особи, створеної за образом та подобою Бога.

РБК-Україна: Україна вирішила особливо урочисто відзначити святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Якщо Президент запросить Папу, як Ви думаєте, чи він приїде?

Томас Е. Ґалліксон: Якщо я правильно зрозумів, запрошення Президента Віктора Януковича буде з нагоди національного свята в день Святого Володимира, в липні. Українська Греко-Католицька Церква святкуватиме Хрещення Русі в серпні, з нагоди Синоду, з великим паломництвом, кульмінацією якого буде освячення вівтаря в Кафедральному соборі, 18 серпня. Папа не зможе приїхати двічі впродовж місяця і я бачу заскладним просити Святішого Отця зробити вибір на користь або національного свята, або події настільки важливої у житті Католицької Церкви тут у Києві. Тому наразі ще неясно.

РБК-Україна: Чи можна очікувати зміни у фінансовій політиці Святого Престолу?

Томас Е. Ґалліксон: Гадаю, що розпочаті в минулі роки процеси триватимуть. Інколи ті оцінки, які поширюються засобами масової інформації, ігнорують роботу, вже проведену в цій сфері.

РБК-Україна: Чи видно вихід із суперечливого становища, створеного засобами мас-медіа довкола Інституту релігійних справ, так званого Банку Ватикану?

Томас Е. Ґалліксон: Окрім побажання для журналістського світу бути більш виваженим, гадаю, що порада, яку дали різні кардинали в ці дні, а саме, що Святий Престол повинен бути більш активним у формуванні та інформуванні громадської думки, - є правильною дорогою для вирішення багатьох проблем, які стосуються створення образу.

Підготувала Тетяна Шпайхер

Джерело: http://www.rbc.ua