Архиєпископ Томазі: Інтервенція ООН допустима, щоб нейтралізувати терористів в Іраку
  • Срд, 20/08/2014 - 19:42

Про легітимність застосування сили в ситуаціях екстремальної загрози в Іраку запитували Архиєпископа Сільвано Томазі. Постійний представник Святого Престолу при женевських установах ООН вважає військове втручання під егідою Організації Об'єднаних Націй проти джихадистів так званої Ісламської держави допустимим. За словами ватиканського дипломата, така крайність могла б запобігти реальній загрозі геноциду.

Архиєпископ Томазі в інтерв’ю для французького тижневика «Famille Chrétienne» наголосив, що сотні тисяч мешканців Іраку були змушені покинути свої будинки. Вони мають такі ж права людини, як і всі люди в усьому світі. Це, перш за все, право на життя, на харчування, на релігійну свободу та особисту недоторканність. Здається, однак, що бажання зупинити джихадистів не є настільки очевидним. «Можна замислитися, чи ця байдужість або небажання на Заході не виникає з того, що жертви визначаються назвою релігійної меншості. Можливо, слово «релігія» є тут проблемою. Звичайно, складність ситуації на Близькому Сході також є перешкодою для ефективних дій», – сказав єрарх.

Представник Ватикану при ООН в Женеві наголошує, що ця організація вже вирішила надати конкретну гуманітарну допомогу та захист прав біженців на півночі Іраку. «Рада Безпеки повинна втрутитися, щоб захистити місцеве населення і нейтралізувати терористів Ісламської держави. Статут ООН дає можливість ефективно діяти (Ст. 39-42). Потрібна, однак, політична воля, щоб якусь акцію зробити справді ефективною», – нагадав Архиєпископ Томазі.

Ватиканський дипломат наголосив, що згаданий обов'язок охорони не є для Апостольської Столиці якоюсь новою доктриною. Уже Іван Павло II нагадав, що агресора треба роззброїти. «Треба скористатися всіма можливостями задля миру: діалог, перемовини, посередництво. Застосування сили є останнім засобом проти злочинів, які бачимо у всіх засобах масової інформації», – сказав єрарх. Він додав, що моральний голос Святого Престолу постійно закликає до відновлення миру і справедливості для всіх жертв. «Пропорції необхідних дій, їхня ефективність і швидкість мають бути стимулом для міжнародного співтовариства. Загроза геноциду є реальною», – сказав Архиєпископ Томазі.