Архиєпископ Томазі: Право на розвиток вписане в католицьке суспільне вчення
  • Пон, 22/12/2014 - 12:10

«Національні інтереси, торгівля зброєю, жадібність і прагнення до влади успішно блокують політичну волю багатьох держав іти шляхом справедливості і миру, вказаним в основоположних документах ООН. Це доказ того, що ідеали рівності і солідарності, які надихнули Загальну декларацію прав людини і її наслідкові трактати, для деяких людей втратили сою достовірність. Так вважає Архиєпископ Сільвано Томазі, котрий виступив у Женеві на сесії ООн в річницю прийняття Декларації про право на розвиток.

Постійний представник Апостольської Столиці при ООН в Женеві нагадав, що багато пунктів суспільної доктрини Церкви міститься у формулюванні Декларації. Йдеться, наприклад, про єдність походження і спільну долю людського роду, рівну гідність кожної особи і кожної спільноти, загальне призначення земних благ, інтегральний розвиток усієї людини, людської особи, як центру усілякої суспільної активності чи солідарність і субсидіарність як необхідні основи для справедливого розвитку. Тому видається, що подібність Декларації і навчання Церкви може бути важливим елементом, що підкреслює гідність кожної особи.

У цьому контексті єрарх вказав на те, що для того, щоб поставити людину в центр світу і пошуку спільного добра людського роду необхідним є втілити в життя основи солідарності. «Солідарність – це щось більше, ніж просто співчуття до жертв несправедливості і кривди. У відповідному значенні і реалізації вона швидше є зобовʼязанням усіх людей і всіх народів до взаємної співпраці в нашому глобалізованому світі і до спільного усунення перешкод на шляху розвитку», – наголосив ватиканський дипломат. Він також висловив надію, що наголошення на цій Декларації буде каталізатором, що служитиме відповідній реалізації основних її засад діяльності для спільного добра і покращення людського життя. «Багатостороння діяльність може стати успішною і протидіяти наслідкам актуальних трагедій чи триваючої бідності», – додав Архиєпископ Томазі.