Архиєпископ Вільнюса: ми близькі з українським народом
  • Суб, 22/10/2022 - 14:42

Звертаючись до учасників зустрічі про душпастирство молоді, Вільнюський Архиєпископ закликав негайно покласти кінець війні в Україні та працювати заради миру.

20 жовтня 2022 р. розпочався симпозіум Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE), присвячений душпастирству молоді. На відкритті зустрічі, яка проходить у польському місті Кракові, архиєпископ Вільнюса Ґінтарас Грушас, який є президентом CCEE, звернувся «до лідерів націй і міжнародної спільноти зробити все, що в їхніх силах, щоб покласти край нинішній війні, яка нищить життя та спричиняє жахливі страждання», – йдеться у повідомленні інформаційної агенції SIR.

Війна, яка стала реальністю

Делегати з майже 30 країн Європи зібралися у Кракові на триденну зустріч, щоб замислитися над місцем молоді в Церкві. Під час пленарних засідань, дискусійних панелей і праці в групах учасники ділитимуться досвідом і роздумуватимуть над тим, як в наш час переказувати молоді Христове запрошення. «Ми зібралися тут з великою надією, але також з великим сумом у серці: коли COVID-19 послабив свою хватку і в кожній країні ми з оптимізмом дивилися в майбутнє, в Україні спалахнула війна. Ми були переконані, що в Європі більше не буде війн, що ми будемо читати про них лише в підручниках історії, але знову спокуса влади та жадібність деяких осіб призвели до війни», – сказав Вільнюський Архиєпископ.

Близькість єпископів Європи до народу України

Звертаючись до учасників симпозіуму, Президент CCEE перерахував усі темні сторінки, які ми пережили за останні два роки. Він, зокрема, нагадав про скупчення мігрантів на кордонах Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією, яких «використовували в своєрідній гібридній війні як живий щит для дестабілізації цього регіону та шантажу Європейського співтовариства». Опісля прийшло повномасштабне збройне вторгнення Росії в Україну, далі – енергетична криза. «Ми, єпископи Європи, приєднуємося до голосу Папи, щоб змусити замовкнути зброю, негайно покласти край війні та працювати заради миру», – зазначив архиєпископ Ґінтарас. Розповідаючи про свої відвідини України, він від імені всіх єпископів Ради Єпископських Конференцій Європи запевнив свою близькість та прихильність до всього українського народу, особливо до молоді, яка переживає момент непевності за своє майбутнє.