Архиєпископ Зімовскі про проблему так званих рідкісних захворювань
  • Чтв, 26/09/2013 - 01:24

Постійні заклики Папи Франциска, як і його попередників Івана Павла II і Бенедикта XVI про те, щоб дбати про загальне благо сьогодні процитував Архиєпископ Зигмунт Зімовскі на римському конгресі про так звані "рідкісні захворювання". Як повідомляє Радіо Ватикану, конгрес щороку проводить італійська культурна асоціація ім. о. Джузеппе Доссетті, що діє під гаслом: "Цінності, розвиток і захист прав".

Глава Папської ради душпастирства охорони здоров’я та хворих відзначив, що назва "рідкісне захворювання" використовується з огляду на малу статистичну кількість людей, що страждають від них. Однак, вони спричинюють багато страждань через труднощі діагностики та лікування і сьогодні навіть у розвинених країнах.

Іноді також недоступними є ліки проти цих захворювань, оскільки їх невигідно виготовляти для невеликої кількості людей, що потребують їх. Ватиканський "міністр охорони здоров'я" звернув увагу, що Святий Престіл упродовж багатьох років домагається того, щоб логіка прибутку ніколи не ставила під загрозу життя, здоров'я чи людську гідність. "Ще раз я настійно прошу всіх, хто має повноваження, все більше і більше прагнути до забезпечення рівного доступу до лікування для всіх, у тому числі осіб, що страждають від рідкісних захворювань", – сказав Архиєпископ Зімовскі. Він також закликав служби охорони здоров'я та фармацевтичні компанії до постійної, щоденної турботи про тих, хто страждає від мало поширених захворювань.