Архієрейська Божественна Літургія в м. Лісабоні для українців греко-католиків
  • Пон, 09/12/2013 - 09:45

8 грудня 2013 р., у столиці Португалії м. Лісабоні, де Отці Василіяни душпастирюють для українців греко-католиків, Владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архієпархії УГКЦ й голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ, відслужив Архієрейську Божественну Літургію.

З Преосвященним Владикою Йосифом співслужили: Пасторальний координатор УГКЦ в Португалії о. Іван Гудзь, Секретар Пасторально-місійного відділу УГКЦ о. Андрій Гах, Протоігмен Василіянської Провінції Св. Миколая о. Павло Райчинець ЧСВВ та Координатор Отців Василіян у Португалії о. Микола Ярема ЧСВВ.

Божественна Літургія була відслужена у римо-католицькому храмі св. Юрія, в якому українцям греко-католикам, місцевою ієрархією Лісабона надана можливість молитися під проводом Отців Василіян.

Звеличував літургійний спів академічний хор «Подих вічності», який розпочав свою діяльність у м. Лісабоні з 2009 р.

У своєму пастирському слові, Владика Йосиф звернув увагу на важливість недільного євангельського читання, в якому йшлося про воскресіння дочки Яіра (Євангеліє від Луки: 8, 40-56).

Над Ісусом, який сказав про померлу дочку голови синагоги, що вона не вмерла, лише спить, очевидці почали сміятися. Однак коли Христос взяв «померлу» за руку і промовив: «Дівчино, пробудися!», вона ожила.

Цей Христовий заклик «Дівчино, пробудися!», за словами проповідника, надзвичайно важливий в теперішньому житті українців, як тих, що знаходяться за кордоном, так і тих, що знаходяться на Майдані в Києві.

Українці, що знаходяться на еміграції в різних країнах світу, повинні все більше й більше застановлятися над тим, як пробудити до нового життя своїх дочок і синів, яких залишили на рідній землі і як відродити родинні зв’язки, які затираються із-за довготривалої віддалі батьків та дітей.

Саме Господь пробуджує до життя все те, що здавалось би вже вмерло, ‒ підкреслив Владика Йосиф, і додав, що ніхто б з нас й не подумав, що український народ ще зможе так повстати, як він повстав в ці дні на Майдані. А сталось це не завдяки людській силі, впливам чи агітації, а завдяки Божій силі, яка спонукає кожного з нас також й до повстання з гріха та ненависті, спонукає простягати руку допомоги тим, хто впав чи «завмер».

Після закінчення Божественної Літургії, Владика Йосиф подякував вірним за їхню активну участь у житті Церкви і запевнив, що Церква пам’ятає про кожного свого вірного і знаходиться поруч з ним навіть у найбільш віддалених частинах світу.

Подяку Архієрею та присутнім священнослужителям висловив також о. Микола Ярема ЧСВВ, місцевий капелан для українців греко-католиків в Лісабоні.

Було також зроблена пам’ятна фотографія та відбулася зустріч Владики Йосифа з місцевою громадою.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

Джерело: www.osbm.org.ua