Архієрейська Божественна Літургія з нагоди Празника Зіслання Святого Духа в Малоберезнянському монастирі
  • Пон, 01/06/2015 - 14:46

31 травня 2015 р., в Малоберезнянському монастирі Отців Василіян, на празник Зіслання Святого Духа, була відслужена Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Ніл Лущак ЧБМ, Єпископ-помічник Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

З Преосвященним Владикою співслужили Протоігумени Василіянських Провінцій в Україні: Впр. О. Павло Райчинець ЧСВВ і Впр. О. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ, та Настоятелі різних василіянських монастирів, як також єпархіальне духовенство.

Перед Божественною Літургією відбувся процесійний хід від монастиря до відпустової каплиці, з Іконою Мукачівської Богородиці, під супровід військового оркестру.

У своєму привітальному слові, Протоігумен о. Павло відзначив, що на святкуваннях присутні поранені воїни, які захищали нашу Державу на східних теренах. За їхню відданість і службу їм була висловлена подяка, а також було вшановано хвилиною мовчання тих військових, які віддали своє життя захищаючи нашу Державу і Церкву, після чого прозвучав Гімн України.

Під час Божественної Літургії, Владика Ніл звернувся до присутніх з проповіддю, в якій пригадав повчання Апостола Павла про життя тілесне і духовне та наслідки цих двох способів життя (Гал. 5, 16-26). Єпископ заохотив усіх жити не тілесним, а духовним життям, бо «прагнення тіла веде до смерті, а прагнення духа – до життя і миру» (Рм. 8, 6).

«Нехай Святий Дух відновить обличчя цієї землі! Нехай Святий Дух відновить обличчя моєї Батьківщини!»

Ось ці слова, якими молився Св. Іван Павло ІІ, коли вперше відвідав тоді ще комуністичну Польщу, повинні бути сьогодні також на устах кожного українця, – зазначив Архієрей.

«Нехай Святий Дух відновить обличчя нашої України!

Але перед тим, Святий Дух повинен відновити наші серця, тому що обличчя країни відновлюється з наших сердець.»

Після завершення Божественної Літургії, Протоігумен о. Павло висловив подяку Преосвященному Владиці Нілу, монашеству, духовенству, представникам державної влади, військовим, добродіям і всім вірним, за участь у святкуваннях та заохотив розпалювати в собі той промінь Божого Духа, який кожен в цей день отримав.

«Без сумніву, всі ми отримали тут промінь Духа Божого – Христос його дав кожному без винятку. Але Він бажає, щоб ці промені розгорілись, а це вже наше завдання. Бог запалює вогонь Святого Духа, але розпалювати Його повинні ми самі», – сказав Протоігумен підкреслюючи, що:

«Кожен з нас є нашою Державою. Кожен з нас є Церквою і сімʼєю. Кожен з нас є «храмом Святого Духа» (1 Кор. 6, 19). І дія Божого Духа в цьому світі, починається з кожного із нас. Якщо я сам не буду горіти Святим Духом, Його не буде для мене ніде: ні в Церкві, ні в Державі, ні в моїй родині. Якщо Святого Духа не буде в мені, то для мене не буде нічого святого в цілому світі.

Нехай кожен з нас стане від сьогодні храмом, джерелом та іскрою, з яких починається дія Святого Духа!»