Архикатедральний Собор Святого Юрія відвідали активні представники організації Об’єднання українців в Польщі
  • Пон, 28/03/2016 - 15:28

У неділю, 27 березня 2016 р. Архикатедральний Собор Святого Юрія відвідали вчителі української мови та українські вчителі різних предметів – активні представники організації Об’єднання українців в Польщі.
 
Візит відбувся в рамках  навчальної поїздки до Львова, серед учасників є також вчителі з України, які працюють у Польщі та допомагають в організації та реалізації завдань пов’язаних з розвитком українського шкільництва та підтримки національної тотожності української діаспори в чужині.
 
Гості відбули зустрічі з директорами, вчителями та учнями початкових шкіл «Дивосвіт», «Первоцвіт» і «Тривіта». Брали участь у Міжнародному інституті освіти і культури «Львівської політехніки» та тренінгах у Малій бізнес-школі Львівського інституту менеджменту.
 
Метою зустрічей і тренінгів було освоїти методики та особливості роботи з дітьма, підвищити кваліфікацію, глибше пізнати культуру Львова, знайомство з представниками культури та шкільництва Львова, нав’язання дружніх відносин.
 
Після Літургії у Соборі, Митрополит Львівський Ігор, провів гостей митрополичими палатами, а згодом зустріч продовжилась з членами Громадської ради «Святий Юр».
 
Зокрема було обговорено низку питань пов’язаних з вихованням молоді, а також окреслено напрямки майбутньої співпраці в царині освіти та національного виховання.
 
Варто зазначити, що учасники приїхали з Вармійсько-Мазурського та Західно-Поморського воєводств, де мешкає найбільша кількість українців Польщі. На північ Польщі вони були переселені комуністичним режимом в 1947 році в рамках акції «Вісла» з метою повної асиміляції. Проте у важких умовах розсіяння вони зуміли зберегти свою національну та релігійну ідентичність, відродити суспільно-культурні товариства, українські школи, збудувати велику кількість нових українських церков. А там, де є українська церква і українська школа, там завжди буде український дух.
 
Зокрема цього року виповнився 25-літній ювілей релігійного та суспільно-культурного часопису і видавництва «Благовіст» з Ґурова-Ілавецького, діяльність якого добре відома також в Україні. А в липні ми будемо відзначати 60-річчя Українського суспільно-культурного товариства. Товариство засноване 15.06.1956 – у Варшаві на Першому установчому з’їзді за участі 239 делегатів, з яких 174 представляли західні і північні воєводства і яке невдовзі об’єднало 170 гуртків розпорошених по всій Польщі. Тоді ж вийшло перше число тижневика «Наше слово».

Зенон Боровець