Аристократка, що стала слугинею молоді: Блаженна Марія Непорочного Зачаття
  • Пон, 11/06/2018 - 15:18

Від баронеси до слугині нужденної молоді з любові до Христа. Так можна підсумувати життєвий шлях французької черниці Марії Непорочного Зачаття, в миру – Адель де-Ба де-Тренквельйон, засновниці Згромадження Доньок Непорочної Діви Марії.

У неділю, 10 червня 2018 р., кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації в справах проголошення святих, представляючи Святішого Отця, проголосив її блаженною Католицької Церкви. Беатифікаційні урочистості відбулися у виставковому центрі в м. Ажені на півдні Франції.

Дитинство на вигнанні

Аделаїда народилася 10 червня 1789 року в замку Тренквельйон поблизу Ажена та була первістком в сім’ї барона Шарля де-Ба. Дитинство випало на важкі роки Французької революції. Оскільки батько був офіцером королівської гвардії, він був змушений податися у вигнання до Англії, а мати з дітьми знайшли притулок в Португалії, куди пізніше прибув і глава сім’ї.

Коли проконсул Бонапарт розпочав здійснення політики примирення, барон де-Ба наважився переселитися разом з родиною до Сан-Себастіян в Іспанії, поблизу кордону з Францією. Там одинадцятирічна Аделаїда прийняла перше Святе Причастя, звірившись з цієї нагоди своїй матері про бажання стати кармеліткою.

Знову в родинному замку

В листопаді 1801 року сім’я повернулася до родинного замку Тренквельйон. Мати віддала Адель під опіку гувернера молодшого брата Шарля пана Дюкорну, який навчив вихованців правил духовного життя, що допомогли дівчині в дозріванні внутрішнього світу. В 1803 році вона прийняла Миропомазання, й від того моменту присвятила своє життя апостолятові та соціальному служінню серед селян в навколишніх селах.

Вихована матір’ю в дусі служіння та побожності, з глибоким прагненням посвятися Христові та Пречистій Діві Марії, юна баронеса допомагала нужденним сім’ям та навчала молодь і дорослих правд та практик християнського життя. Її релігійний ентузіазм, привітність й організаційні здібності привели до міцної дружби з іншими дівчатами, яка вилилася в створення «Малого товариства», яке займалося навчанням дітей та відвідуванням хворих селян.

Дозрівання покликання

Згуртування діяло під духовною опікою місцевого пароха, а «душа спільноти» Адель передавала своїм приятелькам палку любов до Бога, заохочуючи їх приступати до Святих Тайн, чинити діла милосердя та покути та поширюючи між ними набожність до Пречистої Діви Марії.

У 1808 році баронеса познайомилася з блаженним о. Ґульєльмо Шамінадом, який був провідником Марійської дружини в Бордо. Він запропонував «Малому товариству» приєднатися до цього марійського згуртування. В той же час, Адель відмовилася від вигідного подружжя та прийняла остаточне рішення посвятитися Богові в безшлюбності.

Нове згромадження

Перед обличчям матеріальної, моральної та релігійної нужди населення сільських місцевостей, дівчина мріяла поєднати контемплятивне життя з апостольською діяльністю. Дехто з її подруг поділяли цей задум, отож о. Шамінад написав для них правила чернечого життя. А 25 травня 1816 року Адель де-Ба разом з п’ятьма товаришками заснували в Ажені Згромадження Доньок Непорочної Діви Марії, склавши через рік довічні обіти, під час яких вона взяла ім’я Марія Непорочного Зачаття.

Черниці посвятили своє життя поширенню Марійських дружин, веденню школи та ремісничих курсів для бідних дівчат. Успішність починань спричинилася до зростання покликань, а 1817 року постав Третій мирянський орден, щоб працювати там, де обіт клавзури не давав змоги працювати черницям.

Мати Марія Непорочного життя провадила динамічне життя в молитві, духовному проводові сетер та управлінні Згромадженням, аж доки в 1824 році не захворіла. До вічності вона відійшла 10 січня 1828 року в Ажені.