Архиєпископ Мюллер про Європу ХХІ століття
  • Пон, 10/06/2013 - 20:25

Про Європу ХХІ століття – поміж спільнотою вартості та сферою вільного ринку – говорив Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер 3 червня в королівському замку Варшави. Префект Конгрегації Науки Віри взяв участь у конференції «Суб’єкт чи об’єкт? Місце Людини у сучасній економіці», яка відбулась у Польщі під патронатом Митрополита Варшави Казімєжа Нича.

 

Префект зазначив, що сьогодні  питання гідності людини і її свободи є дуже актуальними. «Не можна говорити, що одна людина має меншу гідність, а інша більшу з огляду на те, яку вони виконують суспільну роль» – зазначив він. Живучи у європейській родині вільних народів, ми користаємось багатовіковим досвідом, також і негативним – нацистського і комуністичного тоталітаризму: «З цього досвіду ми черпаємо науку, щоб внести її для добра Європи і цілого світу».

Людина була створена на подобу Бога і саме це є "Magna Charta" гідності людини і тих прав, які звідти виникають: «Ми створені з любові Бога. Гідність людини не є правилом для організації суспільного життя. Вона описує цілу ситуацію людини».

Архиєпископ Мюллер зазначив, що всі Папи, починаючи від Івана ХХІІІ, а особливо Іван Павло ІІ, наголошували на значенні всесвітньої «Декларації Прав Людини». Права людини, даровані нам Богом, ми не можемо трактувати егоїстично, бо вони зобов’язують нас до діяльності щодо суспільства. Вони не сконструйовані державою чи суспільством, як правила дорожнього руху. Державні інтереси не можуть визначати права людини, бо в іншому випадку саме вони визначатимуть, хто є людською особою. А тоді може скінчитись так, як в нацистській Німеччині, де євреїв і  слов’ян вилучали з людської родини.  

 

Префект Конгрегації Науки Віри вказав, що одним з важливих прав людини є релігійна свобода і звернув увагу на випадки її порушення в Китаї і багатьох мусульманських країнах: «Релігійна свобода гарантує повну участь християн та інших визнань у суспільному житті й тому її не можна порушувати». Історичний досвід говорить про те, що демократія без вартостей легко може перетворитись на явний чи замаскований тоталітаризм. До релігійної свободи належить також те, що Бог створив нас чоловіком і жінкою, а подружжя є зв’язком жінки і чоловіка, цього не можна релятивізувати. Це проблема сучасних демократій, які позбавлені вищих вартостей, а тому стають внутрішньо пустими. Сучасна держава не є чимось, що знає про все найкраще, і не може вирішувати в питаннях моралі, натомість має службову функцію і не може бути господарем людських сумлінь. «Церква завжди підтримувала свободу людини, яка виконує суспільні завдання» – зазначив єрарх. 

 

Щодо економічної кризи, яку переживає світ, Архиєпископ Мюллер пригадав, що її коріння в кризі моральній, тому наголосив на значенні освітньо-виховних заходів, оголошення Євангелія Життя і протистояння культурі смерті. «Любов до Бога і ближнього ми повинні бачити як мотив нашої діяльності в родині, в праці, на державній площині» – зазначив префект.

 

Народи європейської  сім’ї повинні щораз більше зближуватись, щоби керуватись спільним добром. «Християни, Церква є великими адвокатами гідності людини і звідси випливає наша відповідальність за економіку і політику… Ще не вмерла Європа, поки ми віримо, довіряємо і любимо!» – додав він.

 

За матеріалами: http://ekai.pl