Архиєпископ Євстратій Зоря назвав причину конфлікту між УПЦ (МП) та УГКЦ у Хмільнику
  • Втр, 29/01/2013 - 00:00

Глава Інформаційного управління Української Православної Церкви Київського Патріархату Архиєпископ Євстратій (Зоря) вважає, що сьогоднішня влада не вповні виконує законом прописане рівне ставлення до всіх конфесій, і це часто провокує міжконфесійні суперечки і конфлікти. Таку думку висловив Валидка Євстратій у інтерв’ю порталу КІРІОС, коментуючи перебіг конфлікту в Хмільнику.

 

«Всім треба добре розуміти те, що в Україні існують різні християнські конфесії, і тому не можна вважати тільки "свою" конфесію такою, що має якісь певні ексклюзивні, виключні права лише на основі того, що вона має більшість чи історичну перевагу. Такі конфлікти, які виникають час від часу, - то з однією конфесією, то з іншою, то в одному регіоні то в іншому, - вони свідчать про нестачу християнських почуттів і християнського розуміння щодо тих, хто поділяє дещо інші конфесійні погляди».

 

Ієрарх підкреслив, що правдиві християни не можуть закликати до насилля: «Зрозуміло, що будь-які заклики з боку християнина до насильства взагалі неприпустимі. Але, на жаль, це - один з болючих прикладів нашої - і теперішньої, і недавньої історії».

 

Владика розповідає, що у 90-ті роки був пік міжконфесійних інцидентів і конфліктів, які стрясали, зокрема, ледь не всю Галичину, але зараз, дякувати Богові, цей час уже позаду. Проте, як бачимо, рецидиви такого нехристиянського розуміння, як себе треба поводити із вірними іншої конфесії - теж християнами, але тими, хто не належить до тої конфесії, - вони час від часу з’являються.

 

«Сподіваюсь, що держава і влада все-таки дотримається визначеного законом рівного ставлення до різних конфесій, захистить законні права і інтереси віруючих щодо права на молитву і на звершення богослужінь. А публічний розголос таких подій - він допомагає тому, щоби правда торжествувала», - сказав Владика.

 

Наостанок ієрарх зазначив, що, насамперед, дуже важливим є розуміння неприпустимості такої поведінки представниками всіх Церков.

 

Нагадаємо, що конфлікт у Хмільнику розгорівся, коли громаді УГКЦ виділили земельну ділянку під будівництво храму, але місцева громада УПЦ МП різко висловилася про цього, навіть погрожуючи кровопролиттям. Після тиску на міську владу землю в громади УГКЦ таки відібрали.

 

Джерело: КІРІОС