Асирійські християни створюють батальйон для боротьби з «Ісламською державою»
  • Чтв, 26/02/2015 - 20:10

Асирійські християни з ніневійскої долини створюють власне ополчення, щоб протистояти наступу бойовиків «Ісламської держави». Допомогу у військовій підготовці їм надають американці, повідомляє "Apic".

«Союз захисту ніневійскої долини» являє собою батальйон чисельністю від 350 до 500 бійців, яких тренують інструктори з американської неурядової організації «Sons of Liberty International (SOLI). Ця НУО формулює свої цілі таким чином: «діяти там, де це не вдалося міжнародному співтовариству», пише американська газета «USA Today». На сайті SOLI повідомляється, що організація готова запропонувати безкоштовну військову підготовку «місцевим силам самооборони, що захищають свої народи від терористів в будь-яких країнах світу».

Засновник SOLI Метью Ван Дайк - у минулому кінорежисер - недавно воював у Лівії на боці повстанців. Він провів шість місяців у в'язницях режиму Каддафі. Однак після того, як джихадисти стратили двох його співвітчизників - Джеймса Фоулі і Стівена Сотлоффа, - Ван Дайк зрозумів, що головний ворог - ІД, і приїхав до Іраку, щоб боротися з цією екстремістською організацією.

Асирійські християни Іраку підкреслюють, що вони взялися за зброю з єдиною метою - не бути повністю винищеними. На відміну від інших борців з ісламістами - іракської армії і курдських формувань «пешмерга» - вони не отримують ніякої допомоги від міжнародного співтовариства.

Метью Ван Дайк виклав з власної кишені 12 тис. доларів, щоб закласти основу ассірійського опору, який зараз проходить бойову підготовку на колишній американській базі в Іраку. Ван Дайку допомагають ще кілька ветеранів-американців. За словами Метью, моральний дух ополченців, яких він тренує, «вище, ніж у інших формувань, які воюють з ІД». У той же час він відзначає, що матеріальні ресурси закінчуються і сподівається, що хтось допоможе ассирійським бійцям грошима.