Асія Бібі: Я досі отримую погрози від пакистанських ісламістів
  • Чтв, 27/02/2020 - 16:19

«Я б не вижила у в'язниці стільки років, якби не моя віра. У майбутньому я хотіла би стати голосом усіх тих, хто досі страждає від несправедливого закону про богохульство на моїй батьківщині». Це слова пакистанської християнки Асії Бібі, яка провела майже 10 років у в'язниці, безпідставно звинувачена у богохульстві проти Мухаммеда. Завдяки втручанню міжнародної спільноти її вдалося звільнити і вже майже рік вона проживає зі своєю сім’єю в Канаді. Тепер вона має намір просити притулку у Франції.

У п'ятницю Асія Бібі зустрінеться з президентом Еммануелем Макроном. Хоробра християнка приїжджає до Франції у зв’язку з прем'єрою в цій країні її книги «Нарешті вільна». Вона написала її разом із журналісткою Анною-Ізабелл Толлет, яку вона називає «своїм ангелом», бо вона боролася за її звільнення з пакистанської в’язниці. «Я маю намір просити політичного притулку у Франції. Канада пообіцяла допомагати нам упродовж року, я дуже вдячна цій країні», – зізнається пакистанка, яка, за її словами, незважаючи на те, що живе зі своєю сім’єю в прихованому місці, із зміненим ім’ям, досі отримує погрози від ісламських фундаменталістів. Єлисейський палац заявив, що Франція від початку мобілізувалася задля її звільнення та співпрацювала з Канадою в цьому напрямку. «Франція готова прийняти Асію Бібі та її сім'ю, якщо вона цього хоче», – підтвердили в президентському відомстві. «Закликаю президента Макрона відповісти позитивно і швидко на прохання Асії Бібі. Це було б честю для Франції», – написав у Twitter сенатор-республіканець Брюно Ретайо.

В інтерв’ю газеті «La Croix» Асія Бібі розповіла, що хотіла би мати можливість співпрацювати з журналісткою Анною-Ізабелл Толлет задля людей, які страждають на її батьківщині від несправедливого закону про богохульство. Вона вже заступилася за Шагуфту Кусар, з якою познайомилася, перебуваючи у в'язниці в Мултані, і юридичну допомогу якій почав надавати її адвокат Саїф Уль-Малук. «Вважаю, що іслам повинен змінитися, щоб нікому ніколи не довелося провести 10 років ув'язнення за нібито богохульство. Ніхто не може бути засуджений до перебування у в'язниці без серйозного розслідування», – наголошує вона, висловлюючи надію, що принаймні її діти колись зможуть повернутися до Пакистану.

Асія Бібі визнає, що щиро пробачила своїм катам. Водночас вона чітко говорить, що є католичкою. «Мене охрестили у віці 8 років у католицькій церкві в моєму селі. Мене катехизували, я отримала миропомазання разом з першим Святим Причастям. Парохом там був мій дядько, брат мого батька, який досі живе там, – розповідає вона. І додає: «Мої батьки, як і я, були неграмотними. Вони також були дуже віруючими і витривали у своїй вірі. Вони навчили мене молитися», – каже Асія Бібі. Вона наголошує, що віра допомогла їй пережити всі випробування і дала їй надію. Без віри, як каже, вона б не вижила.