"Аскольдова могила" - мультфільм із серії "Духовне намисто"
  • Суб, 05/11/2022 - 17:42

Сьогодні наша героїня «Духовного намиста» помандрує у минуле і розкаже захоплюючі історії про Аскольдову могилу та прийняття християнства в українському народі.

Зараз також висвітлю декілька цікавих моментів:

• Християнство прийнято у 988 році, тоді князь Володимир охрестив наші землі.

• Перше хрещення України відбулося ще у 861 році. Ось як це відбувалось - князі Асколь і Дир, які були язичниками, хотіли захопити Константинополь, але їм це не вдалось. Адже, з міста вийшов патріарх Потій і впустив у море Влахернську ікону Богородиці. Здійнялись великі бурі і розкинули княжий флот. Таким чином, наші князі повірили у віру християнську і охрестились у Києві. Аскольд прийняв християнське ім’я Микола.

• За переказами коли Аскольд загинув його поховали в урочищі угорському, після цього це місце назвали Аскольдовою могилою. Тоді, Ольма, побратим князя побудував там церкву Святого Миколи. Інші перекази говорять, що її побудувала княгиня Ольга, яка також була християнкою.

Багато бід траплялось з цією церквою, але вона завжди поставала знову. Але, що саме траплялось з нею під час різних часів і правлінь, які поневіряння церква Св. Миколи, що на Аскольдовій могилі зазнала? Переглядайте, цю серію та пишіть ваші відгуки та враження.