Асоціація ALS, задля якої обливаються крижаною водою, використовує стовбурові клітини абортованих людських ембріонів
  • Чтв, 04/09/2014 - 09:17

Цього літа асоціація ALS, на користь якої обливаються крижаною водою і перераховують свої кошти учасники #icebucketchallenge, заробила близько 100 мільйонів доларів. В рамках цієї акції щороку всесвітні зірки, відомі особистості та звичайні громадяни знімають на відео те, як обливаються крижаною водою, виставляють його в соцмережі, перераховують пожертви асоціації ALS і передають естафету чотирьом своїм друзям. Метою ALS є боротьба із аміотрофічним бічним склерозом чи хворобою Лу Геріга. Однак католицькі єпархії США застерігають: методи дослідження цієї компанії суперечать вченню Католицької Церкви.

Як стало відомо, сама асоціація ALS визнала, що проводить свої дослідження, використовуючи стовбурові клітини ембріонів. «Провести дослідження над стовбуровими клітинами ембріонів можна лише на спинах вбитих людських ембріонів, унікальних людських істот, заради їх стовбурових клітин. На відміну від стовбурових клітин дорослих, клітини ембріонів ніколи не спрацьовували в лікуванні організму людини, переважно через те, що імунна система людини відкидала їх чи через те, що вони здатні формувати пухлини. Лише стовбурові клітини дорослих здатні насправді лікувати пацієнтів», – пояснює Стівен Ертельт із команди lifenews.com, що досліджувала це питання.

Як вдалось з’ясувати команді сайту lifenews.com, однією з організацій, які спонсорує ALS є компанія «NEALS», яка проводить клінічні дослідження для ALS. На сайті компанії «NEALS» чітко сказано, що вони використовують стовбурові клітини, отримані з абортованого людського плоду: «Ці стовбурові клітини були взяті із спинного мозку окремого вибраного плоду, абортованого через вісім тижнів після зачаття. Тканину було отримано за згоди матері».

В коментарі для Religion News Service речниця асоціації ALS зазначила, що першочергово організація спонсорує дослідження над стовбуровими клітинами дорослих. «На даний момент, Асоціація спонсорує одне дослідження з використанням стовбурових клітин ембріонів, – зазначила Керрі Манк. – Цей проект зараз на стадії завершення».

Католицькі єпархії США закликають вірних, які беруть участь у #icebucketchallenge, радше перераховувати пожертви Інституту медичних досліджень ім. Івана Павла ІІ, який також проводить дослідження аміотрофічного бічного склерозу, але без цих клітин. Через досить скрутне фінансове становище в Інституті працює всього 10 осіб, які отримують невисоку зарплату, однак проводять важливі дослідження.

Співзасновник Інституту доктор Алан Мой розповів, що минулого року добровільні пожертви на користь Інституту становили 170 тисяч доларів, і їх переважно склали знайомі. Однак за останні 10 днів, завдяки рекламі католицьких єпархій та захисників життя, сума доброчинних внесків збільшилась вдвічі.