Асоціація моральних богословів висловилась на захист лікарів
  • Втр, 17/06/2014 - 19:17

Члени польської Асоціації моральних богословів солідарні й підтримують тих працівників охорони здоров'я, які користуються клаузулою сумління в ситуації, коли вони повинні приймати дії, що завдають шкоди здоров'ю та життю людини від зачаття до природної смерті, – йдеться в заяві, яку підписав голова асоціації о. проф. д-р Мар’ян Мачінка.

– Згадаймо слова святого Івана Павла II, скеровані 2001 року до католицьких лікарів-гінекологів: Конфлікт між соціальним тиском і вимогами сумління може привести до дилеми: або відмовитися від практики медичної професії або піти на компроміс ціною власних переконань. Зіткнувшись з такою проблемою, ми повинні пам’ятати, що існує середній шлях, доступний для католицьких медичних працівників, які залишаються вірними своїй совісті. Це шлях спротиву сумління, який повинні поважати всі, особливо законодавці.

Польське законодавство, в його нинішньому вигляді, надає працівникам служби охорони здоров'я право використовувати клаузулу совісті, отже, його треба розглядати як суперечливе і таке, що потребує виправлення, якщо воно одночасно змушує їх співпрацювати в тому, що їхня совість вважає суперечливим фундаментальному наказу Кодексу медичної етики: Найвищим етичним наказом лікаря є добро пацієнта (КМЕ, ст. 2).

Спроби медійного таврування, остракізму і навіть погроз медичним працівникам, які користуються своїм правом на клаузулу совісті ми спостерігаємо сьогодні й вважаємо неприйнятним нападом на фундаментальне та гарантоване конституцією право на свободу совісті – наголошують моральні богослови.