Аудієнція митрополита Іларіона у Папи Франциска
  • Срд, 13/11/2013 - 20:35

У вівторок, 12 листопада 2013р., Папа Франциск прийняв у Домі Св. Марти митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва), який очолює Відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ. Як повідомляє сайт ВЗЦЗ, в ході бесіди, що пройшла в обстановці взаєморозуміння, сторони обговорили різні питання православно-католицьких відносин. На закінчення зустрічі голова ВЗЦЗ підніс Понтифіку пам'ятні подарунки − наперсний хрест, виготовлений в майстернях Московського Патріархату, і перший том італійського видання своєї книги «Православ'я». Папа Франциск вручив митрополиту Іларіону і членам делегації РПЦ медаль, викарбувану на честь його понтифікату.

Однією з тем розмови стало нинішнє становище християнського населення Близького Сходу. Владика Іларіон поділився враженнями від поїздки до Лівану і стурбованістю християн цієї країни своїм майбутнім. Папа Франциск і митрополит Іларіон зазначили необхідність консолідованих дій християнських Церков в справі захисту християн у Сирії, де протягом тривалого часу не вщухає збройний конфлікт. Голова ВЗЦЗ подякував Папі за зусилля, спрямовані на захист страждаючих  сирійських християн.

Співрозмовники зазначили, що одним із значущих напрямків взаємодії Московського Патріархату і Святого Престолу є спільне відстоювання традиційних сімейних цінностей, які в останні роки піддаються перегляду прихильниками секулярної ідеології. Видимим свідченням розвитку взаємодії в даному напрямку є організована Папською Радою у справах сім'ї та Московським Патріархатом конференція «Православні і католики разом на захист сім'ї», яка відбулася сьогодні, 13 листопада. Другим пунктом у програмі екуменічного тижня − симпозіум під назвою, натхненною словами апостола Павла: «"Я передав вам те, що прийняв": криза союзу поколінь». Він відбудеться 15 і 16 листопада у римському палаці Св. Калікста.

Перебування митрополита Іларіона у Вічному Місті пов'язано також з минулою 12 листопада презентацією італійсько-російського видання книги російського мислителя Сергія Аверінцева під назвою «Слово Боже і слово людське».

Як відомо, митрополит Іларіон є не тільки церковним єрархом і дипломатом, а й композитором. Один з його творів, спеціально присвячених Папі Франциску, був виконаний в ході вечірнього «Концерту в ім'я миру», що відбувся в розташованому поруч з Ватиканом Концертному залі «Аудіторіум Кончіліціоне» 12 листопада. Твори композиторів − класиків та сучасних композиторів виконувала російська оперна співачка Світлана Касьян. Цей концерт став відповіддю на заклик Папи Франциска молитися за жертви триваючих нині військових конфліктів. На допомогу їм призначені всі збори від продажу квитків на цей захід, а його організатором виступив католицько-православний фонд «Urbi et Orbi» при співпраці двох інших фондів з російської та американської сторони під егідою Папської Ради з культури, Московського Патріархату та Президента Італії.

За матеріалами http://sibcatholic.ru