Аваков обіцяє передати Костел Святого Казимира, що знаходиться на балансі МВС, Вірменській Католицькій Церкві
  • Птн, 26/05/2017 - 11:28

Наразі костел перебуває у власності Львівського державного університету внутрішніх справ. В подальшому планується його передача Вірменській католицькій церкві. Про це сьогодні, 23 травня, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час зустрічі з делегацією Вірменської католицької церкви.

За його словами, в Україні понад 80 храмів та різних сакральних споруд, що історично належали національно‑релігійним організаціям українських вірмен. Нині вірменським релігійним громадам повернули лише п’ять із них.

«Ми приділяємо велику увагу відновленню історичної справедливості по відношенню до церкви. Це стосується і історичної спадщини у Львові. Так сталося, що у власності МВС знаходиться пам’ятка, яка належала Вірменській католицькій церкві – Костел Святого Казимира, що знаходить у Львові на території Львівського державного університету внутрішніх справ. Ми вивчили всі можливості та прийняли рішення повернути його в розпорядження Вірменської католицької церкви. Для цього ми повинні передати костел міській громаді Львова», – наголосив міністр внутрішніх справ.

Глава ординаріату Східної Європи Вірменської Католицької Церкви Архієпископ Рафаель Франциск Мінасян подякував главі МВС за сприяння у встановленні історичної справедливості.

«Те, що ви робите – безцінне. Вашим діям неможливо дати оцінку. Найбільша цінність, яку я можу принести зі свого боку – це благословення, молитва за вас, за вашу державу, щоб був мир і спокій», - підкреслив він.

1945 року в Західній Україні почалася масова ліквідація східно-католицьких церков. Вірменська Католицька Церква була однією з перших серед них. За даними історичних джерел, остаточною датою ліквідації Вірменської Католицької Церкви архідієцезії Львова вважають 25 жовтня 1946 року. Нещодавно Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про вшанування 70-ї річниці ліквідації Вірменської Католицької Церкви в Західній Україні». 

«Ми всіляко вітаємо рішення пана міністра і міської влади Львова передати історичний храм католицькій вірменській громаді і готові у подальшому робити все, щоб український і вірменський народи жили в свободі», – додав народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Костел Святого Казиміра побудований у 1630 році. У радянські часи там знаходилася трудова колонія для неповнолітніх дівчат. Від 1980-х рр. весь комплекс використовувався Міністерством внутрішніх справ СРСР, а з 1991 він перебуває на балансі МВС України.

Департамент комунікації МВС України