«Ave Maria»: Папа про стосунки між Марією та Йосифом
  • Срд, 21/11/2018 - 17:28

Черговий випуск телепередачі «Ave Maria» за участю Святішого Отця був присвячений роздумам про взаємини між Пречистою Дівою та Її Обручником

Святий Йосиф був чоловіком Марії, а не Божим службовцем, підкреслив Папа Франциск, спілкуючись з о. Марком Поццою, ведучим телепередачі «Ave Maria», що виходить на каналі «TV 2000» Італійської Єпископської Конференції та приготована в рамках співпраці з Дикастерією в справах комунікації. За його словами, Марія ніколи не казала Йосифові роби те чи інше, бо я – Божа мати, а ти – лише Його найманий працівник.

Прекрасна пара

Шостий випуск передачі, а кожен з них розпочинається розмовою ведучого зі Святішим Отцем, що вийшов на екрани ввечері, 20 листопада, був присвячений стосункам між Марією та Йосифом. Папа зауважив, що «Марія була підпорядкованою своєму чоловікові, згідно з тогочасною культурою». Вона «готувала їсти, спілкувалася з ним, вони разом розмовляли про Сина, поділяли тривогу, коли Він як 12-річна дитина залишився у Єрусалимі, тривогу чоловіка та дружини, тривогу батьків».

За словами Святішого Отця, йдеться про «нормальність у дівоцтві». Важливі рішення приймав Йосиф, «що було нормальним у тому часі». «Вона – повна благодаті, Йосиф – праведний, муж, що слідував за Божим словом. Прекрасна пара», – ствердив Папа.

Любов до дитини

Щоб пояснити любов матері до дитини, Святіший Отець поділився досвідом з Аргентини. «Я неодноразово, – сказав він, – проїжджав автобусом перед в’язницею “Villa Devoto” в Буенос-Айресі. Там стояла черга матерів, у всіх перед очима. Всі бачили цих жінок, що стояли в черзі, аби увійти всередину, бо там був їхній син. І для того, щоб увійти, жінка мусіла перенести деякі приниження, як от обшуки. Але ці матері не зважали на це, вони робили це задля синів».

За словами Папи, також і Марія зважала, насамперед, на Сина. Вона була під хрестом, не зважаючи на те, що говорили люди «Але там Син покинув Її. Не лише тому, що завершив життя. Він дав Маму нам усім, породивши Її на хресті».

Мати Божа і Мати грішників

Святіший Отець уточнив, що Діва Марія є Божою Матір’ю, що Бог понизився. В цьому ключі можемо зрозуміти слова святого Павла, який у Посланні до Филип’ян пише, що Бог применшив Себе аж до смерті на хресті, взявши на Себе наші гріхи, що Бог «став гріхом». «Він не скоїв жодного гріха, але став гріхом задля нас, тому Вона є мамою грішників, мамою всіх нас», – сказав Папа.