«Ave Maria»: роздуми Папи Франциска про смерть
  • Срд, 05/12/2018 - 14:11

Думкам про смерть був присвячений восьмий випуск телепередачі «Ave Maria» з участю Святішого Отця

Гріх – це ілюзія невмирущості. Таку думку висловив Папа Франциск, роздумуючи над заключною частиною молитви «Радуйся, Марії», в якій вірні просять Богородицю молитися за нас «тепер і в годині смерті». Відповідаючи на запитання ведучого у восьмому випуску передачі «Ave Maria», що виходить на телеканалі «Tv2000», Святіший Отець нагадав, що діалог Єви зі спокусником розпочався з роздумів про смерть.

«Це непросто, але дійсність полягає в тому, щоб думати про смерть як про завершення мандрівки», – сказав Святіший Отець, уточнюючи: «Під час життя в гріхові людина каже, що помре, але не думає про це. Але це – ілюзія. І якщо молитва “Радуйся, Маріє” розпочинається великою істиною про спасіння, то завершується великою істиною про стан людини, що є плодом гріха».

Вправа вмирання

Папа зауважив, що в хвилину смерті проситиме Марію «бути поруч і дати мир». Він розповів, що свого часу, як це було прийнято в семінаріях, робив вправу “доброї смерті”, щоб готуватися до цієї хвилини: «Це починалося проханням про Господнє змилування, а далі – опис хвилини смерті. І коли виступає піт, промовляється: “Ісусе милосердний, змилуйся”. Це був звичай того часу, дуже реалістичний».

Молодь потребує коріння

Святіший Отець також скерував думку до молоді, до відчуття самотності та покинення, яким живуть чимало молодих людей, бо «нашою культурою та нашими пропозиціями ми позбавили їх коріння», спонукаючи до творення «культури, позбавленої конкретності», яку один з філософів назвав «плинною», а Папа називає навіть «газоподібною». «Думаю, що наша цивілізація є винуватою, – додав він. – Сьогодні молоді люди потребують вкоренитися. Марія ж ніколи не втрачала власного коріння».

Сестра-смерть і двері спасіння

Зупинившись на темі самогубства, Святіший Отець зауважив, що це є своєрідним «зачиненням дверей спасіння», однак, додає він: «Я усвідомлюю, що у випадку самогубства бракує повної свободи». Врешті, думка про відомий вислів «сестра смерть», яким користувався святий Франциск з Ассізі. «Мені подобається думати про смерть, як про акт фінальної справедливості. Це плата за гріх, але, з іншого боку, відчиняє двері відкуплення».