Августин Гіппонійский
  • Втр, 27/08/2013 - 22:31

Його батько був язичником, наверненим до християнства перед смертю; його мати, свята Моніка, була праведною християнкою. Вихований у християнстві, він втратив віру в юності і вів розпусне життя. Жив разом із карфагенкою з 15 до 30 років. Став батьком сина, якого назвав Адеотад (Adeotadus), що означає дар Божий. Навчався риторики в Карфагені та Мілані. Після вивчення філософії, на кілька років став прихильником маніхейства. Підсумок його роздумів того періоду відображені в його Сповіді: «Боже, даруй мені непорочність і стриманість, але не зараз».

Зрештою Августин залишив маніхейство і був навернений молитвами своєї матері і святим Амбросієм Міланським, який його і охрестив. Після смерті матері він повернувся в Африку, роздав майно бідним і заснував монастир.

Монах. Священик. Проповідник. Єпископ Гіппонійскій (Hippo). Заснував релігійні спільноти. Боровся з маніхейством, донатизмом, пелаганізмом та іншими єресями. Керував своєю церквою і єпархією під час захоплення Римської імперії вандалами. Учитель Церкви. Його пізні роздуми можна відобразити цим рядком з його творів: Наші серця створені для Тебе, о Господи, і вони невтомні, поки не спочинуть в Тобі.

Народився 13 листопада 354 року в Тагасті, Нумідія, Північна Африка (Сук-Ахрас, Алжир) з ім'ям Аврелій Августин. Помер 28 серпня 430 р. в Гіппо

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua