Австралія: Церква на захисті сім’ї та таємниці сповіді
  • Чтв, 17/08/2017 - 15:03

До 24 серпня 2017 р. громадяни Австралії мають можливість вписатися для участі в референдумі, що стосується легалізації подруж між особами однієї статі. Голосування, що відбуватиметься через пошту від 12 вересня до 7 листопада, пропонує громадянам погодитися або ні на внесення поправок у законодавство від 2004 року, яке окреслює подружжя як союз між особами протилежних статей.

Місцева єпископська конференція звернулася до вірних із закликом взяти участь в плебісциті та висловити своє «ні» запропонованим змінам, щоб зберегти подружжя, як унікальні стосунки між чоловіком та жінкою, пригадуючи про те, що сім’я є «фундаментальною інституцією для всіх суспільств», особливо в тому, що стосується виховної ролі батьків. Саме тому «сім’я розуміється як союз між чоловіком та жінкою в усіх культурах і релігіях, як також і в міжнародному праві та в більшості національних законодавств».

Ієрархи підкреслюють, що таке визначення подружжя «не є ствердженням релігійної догми, але визнанням екології людини». Крім того, таке визначення не виключає того, що особи тієї самої статі можуть мати інші види юридичних стосунків. Тому, Церква «не дискримінує несправедливо інші форми стосунків. Вона, радше, разом з існуючим законодавством та всією громадою, здійснює визнання суттєвих стосунків між чоловіком і жінкою та між дітьми і їхніми природними батьками». Адже перевизначити поняття подружжя означає створення «родин без мами чи тата, протиставляючи інтереси дорослих добру дітей».

Австралійські єпископи перестерігають перед драматичними наслідками нового законодавства: «Чи ж такі суттєві ролі, як материнство і батьківство, не будуть скасовані на шкоду дітям? Чи вірні католики не будуть примушені на законодавчому рівні брати участь в діях, що суперечать їхньому кредо? Чи католицькі школи залишаться вільними у навчанні своїх вихованців про те, що подружжя – це лише союз між чоловіком та жінкою?» – запитують ієрархи, вказуючи на те, що в інших країнах, де відбулася зміна визначення подружжя, згадані свободи зазнають серйозних випробувань.

Ще одним викликом для Австралійської Церкви є вимога Королівської Комісії захисту неповнолітніх вчинити обов’язковим для священиків повідомляти про випадки сексуального насильства над дітьми, про які вони дізналися під час сповіді. В протилежному випадку вони наражатимуться на кримінальне обвинувачення в покриванні злочинів. Згадана комісія приготувала відповідні пропозиції змін до законодавства.

«Сповідь – це духовна зустріч з Богом за посередництвом священика. Мова йде про фундаментальну частину релігійної свободи, що є визнана законодавством Австралії та багатьох інших країн. І так повинно бути й надалі. Поза тим, про всі злочини проти неповнолітніх слід повідомляти органи влади, і ми абсолютно цим займаємося», – прокоментував згадані пропозиції архиєпископ Деніс Харт, Голова Єпископської Конференції Австралії.

«Як Президент Єпископської Конференції Австралії, я зроблю все, що в моїх силах, аби гарантувати те, що зловживання минулого ніколи не повторяться. Ще раз наголошую, що Католицька Церква в Австралії не переставатиме надавати підтримку тим, які постраждали від зловживань з боку духовенства», – ствердив архиєпископ Харт у лютому цього року, після слухань Королівської Комісії за підсумками чотирирічного дослідження, яке стосувалося періоду від 1980 до 2010 року, підтвердивши понад чотири тисячі таких випадків.