Австрія: з початком нового року стала легальною евтаназія
  • Пон, 03/01/2022 - 22:11

Від 1 січня в Австрії стало легальним самогубство з допомогою лікаря, яке прикривають за евфемістичним формулюванням «доброї смерті», тобто евтаназії. В країнах, де вона є легальною, з плином часу неуникно доходить до зловживань.

Офіційна інформація, традиційно, говорить про конкретні принципи, яким має підпорядковуватись проведення цієї процедури. Так відбувається і у випадку Австрії, країні, що ще так недавно була католицькою, а сьогодні б’ється за першість у просуванні лівих законних рішень.

«Самогубство з допомогою буде підлягати суворим правилам, а кожен випадок буде оцінюватись двома лікарями, в тому числі експерта паліативної медицини. Противники нового закону вказують на ряд питань, які не були враховані в законі», - пише Polskie Radio 24.

Щоб бути відповідними для «смерті за вибором», кандидати повинні відповідати таким критеріям: бути повнолітніми, не мати психічної хвороби, мати медичний діагноз, що стверджує наявність невиліковної хвороби, а також пройти розмову із двома лікарями.

«Після періоду часу, призначеного для прийняття рішення – що становить 12 тижнів, а у випадку смертельної хвороби 2 тижні – можна буде скласти заповіт у нотаріуса і отримати в аптеці смертоносний препарат», - йдеться в інформації.

До цього часу схиляння до вчинення самогубства чи допомога в ньому каралось в Австрії ув’язненням на період до п’яти років.