Австрійський єпископ: Папа Франциск сказав мені, що «гендерна ідеологія є демонічною»
  • Птн, 20/06/2014 - 17:06

Австрійський єпископ Андреас Лаун нещодавно згадав у своїй статті зустріч з папою Франциском на початку цього року, що Папа у приватній розмові з ним рішуче осудив «гендерну ідеологію». У цьому питанні він йде слідом за своїм попередником папою Бенедиктом XVI. Цей Папа вже наприкінці свого понтифікату двічі висловлювався з цього питання, назвавши цю ідеологію «негативною тенденцією для людства», «глибокою брехнею», і наголосив «обов’язок душпастирів Церкви» — «остерегти щодо» цієї небезпеки.

Єпископ Ляун пише у своїй статті: Папа Франциск сказав: «Гендерна ідеологія є демонічною», — без перебільшення так і було. Про це єпископ Ляун, єпископ-помічник Зальцбургу, написав у своїй статті за березень для німецькомовного видання католицьких новин на Інтернет сторінці: Kath.net.

Єпископ Лаун зустрівся з Папою 30 січня цього року в рамках візиту німецького духовенства «ad limina» до Ватикану, і мав нагоду коротко порозмовляти з Папою.

«Як відповідь на моє запитання папа Франциск сказав: «Гендерна ідеологія є демонічною» без перебільшення. Так, гендерна ідеологія — це згуба для людства, і саме тому вона є демонічною» — сказав єпископ Лаун.

Висловлюючись про гендерну ідеологію, єпископ Лаун пояснив, що «основний постулат цієї ідеології випливає з хибного мислення, яке сформувалось під впливом радикального фемінізму, який взяло на власне озброєння гомосексуальне лоббі». «Це мислення стверджує, що існують не лише дві біологічні статі — Чоловік і Жінка — але також інші гендери. А що більше, кожна особа може вільно обрати для себе свій гендер» — додав єпископ.

«Сьогодні, — сказав єпископ, — це мислення пропагують урядовці, політики, чільні особистості, на популяризацію цієї ідеології витрачають значні кошти, зокрема на друк навчальних матеріалів для садочків та шкіл». Щоб краще зрозуміти цю проблему єпископ Лаун порадив переглянути книжку відомого німецького соціолога, доброї католички, пані Габріели Кубі «Die globale sexuelle Revolution: Zerstörung der Freiheit im Namen der Freiheit» (Глобальна сексуальна революція. Знищення свободи в ім’я свободи). Габріела Кубі, давній друг папи-емерита Бенедикта XVI, ще в листопаді 2012 року подарувала копію своєї книжки, на що Папа сказав: «Дякую Богові, що ви про це пишете і говорите».

Для Габріели Кубі вислів «гендерна ідеологія є демонічною» — не є скандальний. Вона сказала кореспонденту Інтернет видання LifeSiteNews: «Гендерна ідеологія — це найбільший з можливих бунт людини проти Бога. Особа не приймає факту, що вона була сотворена як чоловік чи як жінка, але стверджує: „Я вирішую! Це мій свобідний вибір!“ — всупереч життєвому досвіду, даності природи, всупереч здоровому глузду, всупереч науковим даним». «Це крайня форма схибленого індивідуалізму, — вона продовжила. — Він краде у людини залишки її ідентичності — що означає бути чоловіком чи жінкою — і є результатом знехтування сучасною людиною духовних, сімейних, національних цінностей заради омріяної свободи». «Ця ідеологія є направду диявольською, яку кожна людина може розпізнати як брехню, проте вона заполонила загальну думку населення, і є домінантною ідеологією нашого часу» — підсумувала Кубі.

Ще папа Бенедикт у своїй промові до Римської Курії за 21 грудня 2012 року висловив розлогу пересторогу з приводу вживання терміну «гендер», як такого що відображає нову філософію людської статевості. Габріела Кубі сказала: «Відповідно до цієї філософії стать вже не є заданим елементом природи, який людина повинна прийняти і особисто осмислити її сенс, навпаки стать — це вже соціальна роль, яку ми самі обираємо для себе, а в минулому цю роль нав’язувало людям суспільство».

«Глибока брехня цієї теорії та притаманна їй антропологічна революція — є очевидними».

Папа Бенедикт в згаданій промові сказав:

«Люди ведуть дискусії щодо очевидного твердження, що людська природа вже їм є дана як їх тілесна ідентичність, і є визначальною складовою людської особи. Люди заперечують власну людську природу, і вважають, що вона не є певною заданою даністю, і що можна самостійно формувати свою власну стать. Відповідно до біблійного опису акту створення, Бог сотворив людину як чоловіка і як жінку, і статеву відмінність визначено як суттєву ознаку людини. Існування лише двох статей — це суттєвий аспект людського буття, визначений Богом Творцем. Ця подвійність статей є первинно заданою дійсністю, хоч сьогодні є предметом дискусій. Слова Святого Письма: «чоловіком і жінкою сотворив їх» (Бут 1:27) сьогодні не беруться до уваги. Навпаки: вважається, що не Бог сотворив чоловіка і жінку, але що саме суспільство їх створило, і самі люди вирішують те, ким вони є. Так що перестає існувати дійсність, що людина існує лише як чоловік чи як жінка. Людина наважилась поставити під сумнів власну природу».

Бенедикт XVI тоді вказав на ту шкоду, якої завдає згадана філософія людській гідності, подружжю, дітям. «Коли свобода бути творчими особистостями перетворюється на свободу творити самих себе, тоді заперечується сам Творець, а людину позбавляють її гідності Божого створіння, гідності бути образом Божим в основі свого буття».

Також Папа Бенедикт говорив про гендерну ідеологію при іншій нагоді у своїй промові 19 січня 2013 року. Папа сказав: «Це обов’язок душпастирів перестерігати вірних та кожну людину доброї волі і доброго розуму про ці ідеології». «Це негативна тенденція сучасного людства, яка подається як добрі почуття і як крок до примарного прогресу, примарних людських прав, утвердження примарного гуманізму. Навпаки Церква потверджує і каже своє  «Так» гідності та красі подружжя, як вираженню справжніх вірних людських стосунків чоловіка і жінки, і своє  «Ні» «гендерним» філософіям, бо взаємодоповнюваність чоловіка і жінки є виразом задуманої Творцем краси творіння».

Переклад: Ігор Леньо