Автоном, св.
  • Срд, 25/09/2013 - 00:16

Священномученик Автоном був єпископом в Італії в час переслідування християн імператором Діоклетіаном (284 - 305). Святитель Автоном для користі Церкви залишив свою країну і оселився у Віфінії, в містечку Сорея у  Корнилія. Святий Автоном з ревнощами здійснював своє апостольське служіння та навернув до Христа стільки язичників, що утворилася велика Церква, для якої він освятив храм в ім'я Архистратига Михаїла. До цієї Церкви святитель висвятив Корнилія спершу в сан диякона, а потім у пресвітера. З проповіддю про Христа святитель Автоном відвідав також Лікаон і Ісаврію.

Імператор Діоклетіан звелів схопити святителя Автонома, але він віддалився в Клавдіополь на Чорному морі. Повернувшись до Сореї, святитель Автоном висвятив пресвітера Корнилія на єпископа. Сам він попрямував в Асію, а коли повернувся звідти, почав проповідувати в містечку Лімна, поблизу Сореі. Одного разу новонавернені зруйнували ідольське капище. Язичники вирішили помститися християнам. Вибравши момент, коли святитель Автоном служив Божественну літургію, язичники напали на храм Архистратига Михаїла і, після катувань, вбили святого Автонома, обливши вівтар церкви його мученицькою кров'ю. Диякониса Марія витягла тіло святого мученика з-під купи каміння і  поховала.

На час царювання святого Костянтина Великого на місці поховання святителя була споруджена церква. Близько 430 р. занепалу церкву розібрав один священик. І, не знаючи, що під храмом поховане тіло мученика, влаштував церкву на новому місці. Через 60 років мощі святого були знайдені нетлінними і  храм в ім'я священномученика Автонома був відтворений .

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua