Автор світових бестселерів про Папу Івана Павла ІІ стане спеціальним гостем міжнародного симпозіуму в УКУ
  • Пон, 01/07/2013 - 16:55

Всесвітньо відомий філософ, автор світових бестселерів про Папу Івана Павла ІІ Джордж Вайґель (George Weigel) 5 липня візьме участь у симпозіумі УКУ «Церква у ХХІ столітті: виклики служіння у глобалізованому світі».
Симпозіум розпочнеться о 16:00 у конференц-залі філософсько-богословського факультету (Хуторівка, 35а), і відбудеться за ініціативи Інституту історії Церкви та Міжнародного інституту етики та проблем сучасності Українського католицького університету.  Учасниками симпозіуму стануть владика Борис (Ґудзяк), ректор УКУ, єпарх Паризької єпархії УГКЦ; Мирослав Маринович, правозахисник, публіцист, релігієзнавець, проректор з питань призначення та місії УКУ; Віктор Єленський, професор УКУ, доктор філософських наук, президент Української асоціації релігійної свободи; Олег Турій, проректор із наукової роботи УКУ, завідувач кафедри церковної історії.
Відомий католицький теолог, соціолог, старший науковий співробітник Центру етики та громадської політики (Вашингтон, США) Джордж Вайґель у межах візиту до УКУ візьме участь у випускних урочистостях Університету 6 липня, а також прочитає спеціальну лекцію для учасників літньої філософської школи «Співчуття, прощення, солідарність: універсальні чесноти в глобалізованому світі».У 2011 році видавництво УКУ переклало бестселер Джорджа Вайґеля «Свідок надії. Життєпис папи Івана Павла ІІ», видання стало лауреатом XIV Всеукраїнського рейтингу «Книжка року». Тепер видавництво закінчило роботу над іншою його книгою «Кінець і початок: Папа Іван Павло ІІ – перемога свободи, останні роки та спадщина», презентація якої відбудеться у рамках симпозіуму. Видання стане своєрідним продовженням і доповненням бестселера «Свідок надії».
Директор Інституту історії Церкви, історик о. Андрій Михалейко, коментуючи переклад книги «Свідок надії» зазначив: «Це, напевне, – найкраща на сьогодні біографія Івана Павла ІІ. Вона є унікальною тим, що в ній можна прочитати більше, ніж те, що ми можемо на загал дізнатися з мас-медіа, з повідомлень про життя Церкви, про подорожі Папи, його зустрічі. Автор цією книгою намагався зазирнути за лаштунки Церкви,  і  показати Кароля Войтилу, яким він є».Важливо, що Джордж Вайґель мав безпосередній контакт з Папою. «Сам автор згадує, що провів понад 10 особистих зустрічей з Іваном Павлом ІІ, готуючи книгу. Йому дуже імпонувало, що Кароль Войтила ніколи не ставив якихось рамок. Папа казав: “Я вам говорю, те що відчуваю внутрішньо, а це вже ваша відповідальність, як ви це представите у цій книзі”. Я думаю, Джордж Вайґель зробив це справді блискуче. Адже книга стала бестселером, і перекладена кількома мовами», – додав о. Андрій Михалейко.

 

Довідка

Джордж Вайґель (народився в 1951 році в м. Балтімор) – американський богослов, журналіст і католицький громадський діяч. Закінчив Коледж св. Михаїла при Торонтському університеті, викладав у богословській семінарії в Кенморі, працював у Міжнародному науковому центрі Вудро Вільсона у Вашинґтоні. З 1989 по 1996 рік був президентом Центру етики та громадської політики, в якому й досі працює як старший науковий співробітник. Почесний доктор десяти різних університетів, лауреат папського хреста Pro Ecclesia et Pontifice та золотої медалі Gloria Artis польського Міністерства культури.

Джордж Вайґель багато пише на актуальні теми американської та міжнародної політики, регулярно коментує важливі події та тенденції розвитку Католицької Церкви й християнства загалом, обдумує складні моменти католицького богослов’я в зв’язку із сучасним життям та його проблемами. Часто виступає з коментарями на радіо і телебаченні, готує репортажі про новини з Ватикану для телеканалу NBC, а його щотижнева рубрика «Інший погляд – погляд католика» публікується в шістдесяти різних газетах.

Як автор та редактор Джордж Вайґель опублікував два десятки книг, серед яких «Остання революція: опір Церкви і крах комунізму» (1992), «Правда католицизму: десять суперечливих питань» (2001), «Листи до молодих католиків» (2004), «Вибір Божий: папа Венедикт XVI і майбутнє Католицької Церкви» (2005), «Віра, розум – і війна проти джихадизму» (2007), «Проти течії: християнство і проблеми демократії, війни та миру» (2008). Його книга «Свідок надії» про життя, ідеї та діяльність Папи Івана-Павла ІІ стала міжнародним бестселером і була перекладена багатьма мовами; в 2001 році вона лягла в основу однойменного документального фільму, а у 2010 році вийшло друком її продовження.

Прес-служба УКУ