Айн-Карім: Марія вирушає в дорогу до Єлизавети
  • Втр, 31/05/2022 - 15:46
Якщо мандруватимемо Святою Землею та сторінками Біблії, то після Благовіщення вирушаємо до Айн-Каріма. Це здається логічним, адже під час Благовіщення Архангел Гавриїл проголосив: «А ось і твоя родичка, Єлизавета, зачала сина в старості. І вже на шостому місяці та, яка вважалася безплідною» (Лк 1, 36).

Молода Міріам іде до своєї родички Єлизавети. Але не для того, щоб перевірити, чи Архангел говорить правду, а для того, щоб допомогти літній жінці в її складному становищі.

Айн-Карім знаходиться за 7 км на захід від центру Єрусалима. Однак від Назарета до Айн-Каріма не так і близько. Ця відстань становить майже 150 км! Така подорож була нелегкою для молодої 15-16-річної дівчини. Однак Марія йде «поспіхом» служити.

Назву цього місця ніхто з євангелістів не згадує, але християнська традиція пов’язує його з тим, що описане в Євангелії від святого Луки в уривку відвідин родички Марії – святої Єлизавети. Айн-Карім (або Айн-Карем) – рідне місто святого Йоана Хрестителя, місце, де жив священник Захарія зі своєю дружиною Єлизаветою.


Первосвященники мали свої будинки в Єрусалимі, тоді як нижчі священники жили в сусідніх містах і селах. Тому, ймовірно, ми повинні шукати рідне місто Йоана Хрестителя поблизу Єрусалима, в межах племені Юди, тобто в Юдеї (пор. Лк 1,65).

Певним натяком є також термін «у горах», який Йосиф Флафій у грецькому формулюванні використовує лише тоді, коли йдеться про гірські райони Єрусалима. Ймовірно, в Юдеї на той час термін «у горах» означав конкретне місто.

Більш точні дані про місце походять від паломника Феодосія, який відвідав Святу Землю близько 530-го року. Хоча він не згадує назви, проте дає відстань від Єрусалима – п’ять миль, або приблизно 7,5 км. Свідчення Феодосія вказують на те, що традиція і місцеві християни знали і показували саме це місце.

Назва Айн-Карім вперше згадується в календарі VII ст. Свідчення наступних століть показують, що християни в Айн-Карімі вшановували Відвідини Пресвятої Богородиці та народження святого Йоана Хрестителя у двох окремих санктуаріях. Тоді була прийнята назва «Святий Йоан у горах».

У костелі народження святого Йоана Хрестителя, що знаходиться в долині, є печера, перетворена на маленьку капличку, під вівтарем якої на мармуровій зірці нанесений напис: ТУТ народився ГОСПОДНІЙ ПРЕДТЕЧА.

До кінця ХІХ ст. вважалося, що перша церква була побудована тут, над печерою, де народився Йоан Хреститель – у ХІІ ст. під час експедицій хрестоносців. Після захоплення Єрусалима Салладіном у 1187 р. храм перетворили на караван-сарай – місце відпочинку для караванів. У 1621 р. францисканці викупили зруйновану будівлю. У 1674 р. її відновили іспанці, і зараз храм належить францисканцям. У головному вівтарі розміщена статуя Божої Матері, а поруч – статуї Єлизавети і Захарії. Інтер’єр храму також заповнений цінними картинами – зображеннями Йоана з крилами (для християнського Сходу Йоан як Посланець є рівний Архангелам, звідти й ці крила), а також рельєфи зі сценами з його життя. Стіни храму обкладені плиткою, розписаною вручну, популярною на півдні Іспанії.


У 1885 р. під час виконання робіт, пов’язаних із реконструкцією фасаду, були знайдені залишки каплиць V-VI ст. з мозаїкою. Тож уже в V ст. це місце було культовим! На одній із мозаїк нанесений напис: «Радуйтеся, мученики Божі!». Ці мученики ототожнюються або зі святими Немовлятами, або зі святим Йоаном Хрестителем та святим Захарією, які згідно традиції померли мученицькою смертю.

Вал, що оточує двір перед храмом, прикрашений дошками з текстом «Пісні Захарії» різними мовами. Серед них є і дошка з текстом українською.


Зі санктуарія Різдва Предтечі Господнього перейдімо до Санктуарія Відвідин. Вам доведеться трохи піднятися вгору. 

Далі буде ... 

Яцек Павловіч 

Джерело: Католицький медіа-центр