Багатьом британцям сподобалася віртуальна релігійність
  • Срд, 17/06/2020 - 13:44

Майже всі католики Великобританії брали участь у Літургіях, які транслювали під час обмежень, пов’язаних з пандемією коронавірусу – згідно з останнім опитуванням, проведеним на островах. Однак багато з них не мають наміру повертатися до церков після кризи.

Опитування, яке провів проф. Френсіс Девіс з університетів Бірмінгема та Оксфорда, показує, що цілих 93% католиків часто користувалися Інтернетом і таким чином брали участь у Літургіях, а 66% робили це регулярно. Для 83% це було лише тимчасове рішення, але аж 17% заявили, що залишатимуться з такою формою участі навіть після закінчення пандемії. Багато хто обирає це через хворобу чи неповносправність, але цілих 14% респондентів вважають, що так виглядає майбутнє релігійного життя.

Дослідження також показує, що пандемія сприяла покращенню духовного самопочуття людей. Понад половину (51%) сказали, що почуваються ближчими до Бога, а 55%, що зараз більше моляться.

У британських єпископів також є підстави бути задоволеними. 51% опитуваних католиків сказали, що єрархія добре відреагувала на кризу, а 69% сказали, що єпископи не зайшли надто далеко, закриваючи церкви.

Опитування також дає розуміння фінансових проблем, з якими Церква може зіткнутися після кризи. Цілих 74% респондентів визнали, що під час закриття  вони перестали жертвувати на Церкву. Однак ті ж самі люди зазначають, що після повернення до нормального стану, вони відновлять пожертви. Більшість із них були впевнені в хорошому фінансовому стані Церкви та в тому, що вона дасть собі раду після закриття храмів.

Бренден Томпсон, генеральний директор організації «Catholic Voices», яка співпрацювала в опитуванні, сказав, що «приємно здивований поліпшенням духовного життя та оптимізмом серед католиків у Великобританії», яке виявило дослідження. Однак застеріг, що можуть виникнути труднощі, коли церква увійде в післявірусну фазу. «Попереду реальні виклики, тому, якщо хочемо використати цю добру волю, ми повинні почати серйозно думати про те, що будемо робити після пандемії», – сказав він.

Дослідження було частиною більш широкого опитування, що стосується реакцій британських та ірландських вірних на сучасну кризу та її потенційний уплив на майбутнє Церкви на цих територіях, під керівництвом професора Девіса з професором Леслі Френсісом з Університету Ворика та професором Ендрю Вілладжем з Університету Сент-Джонса в Йорку.

Додамо, що хоча у Великобританії цього тижня відкрили церкви для індивідуальної молитви, Літургії відновляться, згідно з постановами влади, 4 липня.