БАКАЛАВР, МАГІСТР, ДОКТОР: ЯК ЦЕРКВА СТВОРИЛА НАЙСТАРШІ УНІВЕРСИТЕТИ У СВІТІ
  • Срд, 06/09/2017 - 23:09
Сприйняття Середньовіччя як «темної епохи» в історії людства – це штамп, давно спростований ученими. Він виник за часів Ренесансу, коли багато інтелектуалів захопилося античною культурою, почавши думати про себе як про безпосередніх спадкоємців культури давніх Греції й Риму. Однак це призвело до забуття тисячолітньої середньовічної історії та традицій, які мали якраз античні корені. Щоб спростувати міф про «середньовічну темряву», достатньо згадати, що саме в цю епоху виникли європейські університети.

Система університетської освіти розвивалася в Європі навколо так званих кафедральних шкіл, які зазвичай діяли при монастирях або соборах. Тут священиків навчали канонічного права, теології та філософії. Скоро ці школи відкрили двері також для простих вірних і стали загальними центрами розширення освіти. Найкращі з таких установ отримували від Святого Престолу право надавати академічні ступені, які існують і досі: бакалавра, магістра й доктора.

Так виникала європейська система освіти – схожа на цехову асоціацію або спільноту вчителів і студентів, які підтримують загальний стандарт знань і мають академічну свободу самостійно вирішувати внутрішні проблеми. Латинське слово «universitas» стосується якраз цієї спільноти.

Нижче наводимо список найперших університетів світу.
Болонья (Італія).
Заснований 1088 року, права університету отримав від папи Климента ІІІ 1189 року.
 

Париж (Франція).

Заснований 1045 року, права університету отримав від папи Інокентія ІІІ 1215 року.
 

Оксфорд (Велика Британія).

Заснований 1096 року, права університету отримав від папи Інокентія IV 1254 року.
 

Саламанка (Іспанія).

Заснований 1134 року, права університету отримав від папи Олександра IV 1255 року.

Кембридж (Велика Британія).

Заснований 1209 року, права університету отримав від папи Йоана XXII 1318 року.