Барак Обама полякам: «Ми вдячні за відвагу Церкви»
  • Чтв, 05/06/2014 - 10:49

Про вдячність «за відвагу Католицької Церкви і незламного духа св. Івана Павла ІІ» у прагненні Польщі до свободи говорив 4 червня 2014 р. президент США Барак Обама у промові на головних урочистостях 25-річчя незалежності, які відзначалося на Замковій площі у Варшаві.

Барак Обама подякував за честь святкування з поляками 25-річчя здобутої свободи.

— Прагну переказати вам побажання і вирази дружби американського народу, — сказав президент Сполучених Штатів.

Обама нагадав, що у його рідному Чикаго існує життєздатна американська Полонія. Там мешкає «чимало американців, які пишаються своїм польським походженням». У деяких дільницях чути виключно польську мову, вірні збираються по храмах, сказав президент США, назвавши, зокрема, храм св. Станіслава Костки.

Президент Сполучених Штатів ствердив, що польські мрії та прагнення до свободи, які збулися 1989 року, викликали подібні надії також і в інших народах регіону. Він додав, що поляки ніколи не погоджувалися зі своєю долею перебування за «залізною завісою». Також він згадав роль св. Івана Павла ІІ у прагненні до свободи.

— Коли цей син Польської землі ступив на Трон св. Петра, він приїхав сюди і тут, у Варшаві, вимовив слова, які надихнули весь народ: «Не може  бути справедливої Європи без незалежної Польщі», — сказав Барак Обама.

«Ми вдячні сьогодні за відвагу Католицької Церкви і на незламного духа св. Івана Павла ІІ», — підкреслив президент США.

На Замковій площі у Варшаві того дня не бракувало українських прапорів, що є безсумнівним символом прагнення України до своєї свободи та готовності цивілізованих народів її прийняти. В Україні теж є люди і Церква, які прагнуть незалежності, і яким належать слова вдячності нашого народу.

Джерело: CREDO