Барі: Зустріч єпископів як відповідь Церкви на проблеми Середземномор’я
  • Пон, 17/02/2020 - 19:47

Барі, що є адміністративним центром італійського регіону Апулія, готується прийняти учасників зустрічі єпископів Середземномор’я, на завершення якої прибуде також Святіший Отець.

Відповісти на очікування народів Середземномор’я – таку мету мають організатори Зустрічі роздумів і духовності, що відбудеться від 19 до 23 лютого в південноіталійському місті Барі на тему «Середземномор’я – пограниччя миру». В неділю, 23 лютого, Папа Франциск прибуде до Барі, аби взяти участь у заключній частині цієї зустрічі.

Відповідь Церкви на проблеми Середземномор’я

Під час презентації заходу 12 лютого 2020 р. кардинал Ґуальтьєро Бассетті, що очолює Єпископську Конференцію Італії, наголосив, що він не має науково-культурного характеру та є унікальною нагодою для 58 єпископів і патріархів спільно як Церква обговорити труднощі та очікування народів Середземномор’я. Теми обговорень стосуватимуться миру, братерства, релігійної свободи, стосунків між Церквою та суспільством і стану місцевих Церков, що переживають подібні випробування і труднощі.  

Кардинал Бассетті підкреслив, що ієрархи мають на меті сприяти тому, аби Середземномор’я знову стало місцем зустрічі цивілізацій, розвитку християнства та мирного співіснування. Відповідь Церкви, за його словами, повинна мати душпастирський вимір, починаючи від найсуттєвішого – молитви.  

Барі – міст між Заходом і Сходом

Пояснюючи журналістам причину обрання Барі місцем для цієї зустрічі, Архиєпископ Франческо Какуччі, Митрополит Барі-Бітонто, зазначив, що це місто є мостом між Заходом і Сходом. Друга причина – це постать святого Миколая, якого вшановують у всьому світі та мощі якого зберігаються у цьому місті. «В нашій Європі та в усьому Середземномор’ї, – наголосив він, – немає жодного храму, де б не було його ікони».