Байден про рішення Верховного Суду у справі захисту ненароджених: «Це трагічна помилка»
  • Суб, 25/06/2022 - 13:32

«Верховний Суд вчинив трагічну помилку», - зазначив президент США Джо Байден,  реагуючи на рішення суду відкинути вирок у справі «Рое проти Вейда» від 1973 року. Американський президент закликав конгрес прийняти закон, що позбавить ненароджених юридичного захисту життя.

«Сьогодні Верховний Суд однозначно відібрав право американців, яке вже раніше було визнане. Не обмежив його, а просто відібрав. Ще ніколи раніше нічого такого не відбувалось стосовно настільки важливого права для американців», - сказав з жалем Байден під час виступу в Білому Домі.

Президент сказав, що, на його думку, це рішення є «трагічною помилкою», і додав, що воно матиме негайні наслідки. Він додав, що частина приписів штатів, які від вчора увійшли в дію, майже цілком забороняють дітовбивство.

Критикуючи цей переломний вирок, Байден сказав, що це радикальне рішення було винесене через майже 50-річну історію прецеденту, який десятиліттями підтримували судді, номіновані президентами обох партій. Він зазначив, що рівновагу порушила трійка суддів, призначених його попередником Дональдом Трампом.

«Консервативна більшість Верховного Суду показала, наскільки вона радикальна і наскільки відірвана від більшості цієї країни, та зробила Сполучені Штати винятком серед розвинених держав», - говорив глава Білого Дому.

Президент США закликав Конгрес ухвалити закон, що знову дозволить безкарно вбивати дітей в лонах матерів, хоча визнав, що за теперішнього розкладу сил це може бути неможливо, інформує CNA.

Лідери республіканців із задоволенням прийняли рішення Верховного Суду, що дає право штатам регулювати справу абортів. «Впродовж 50 років штати не могли запровадити навіть помірковані приписи на захист ненароджених дітей. Тепер з цим покінчено. Тепер американці знову отримали право голосу», - оголосив лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч МакКоннелл.