Байдужість
  • Нед, 17/07/2016 - 16:11

Папа Франциск недавно написав листа до людей доброї волі всього світу про мир і справедливість. Він стверджує, що найбільшою перешкодою до миру є той факт, що є так багато байдужості в світі .Він каже, що «особиста гідність» і « людські відносини » є ключовими елементами для мирного співіснування. Без цього ми стаємо менш людяними і , отже , світ стає місцем,де війни стають більш ймовірними. Очевидно, здається, така незначна річ , як” особиста гідність ” може призвести до тако страшної розрухи, як ” війна “. Можливо, ми повинні звернути увагу на те, про що говорить Папа. Існують різні види байдужості серед нас . Перший і , мабуть , найголовніший, навіть якщо мало хто, здається , визнає це – наша байдужість до Бога . Ми почали думати , що ми творці самих себе , нашого життя і нашого суспільства . Ми вважаємо , що ми і наші особисті почуття є найбільш важливою проблемою в світі. Чи це само по собі не може бути зернами для майбутнього конфлікту? З цього випливає наступний вид байдужості –  до нашого сусіда. Незважаючи на сучасний стан нашого світу , ми  в цьому світі не хочемо мати ніякого відношення до проблем інших людей. Це також може дуже скоро привести до конфліктів, коли ми ігноруємо проблеми  інших людей, які стають нестерпними для них. Ми також можемо бути абсолютно байдужі до того, що відбувається навколо нас.

Незважаючи  чи це в Україні, Африці, на Близькому Сході або навіть в більш бідній частині міста. Якщо ми будемо говорити, що до тих пір, поки я чуюся зручно, інші нехай піклуються про себе. В кінцевому підсумку це і, ймовірно, раніше, аніж пізніше призводить до проблем, які приходять на наш поріг, а саме біженці, вулична злочинність і т.д. 

Байдужість до навколишнього середовища може привести і приводить до значних світових катастроф. Якщо твоя країна затоплена, або в ній знищена рослинність, або забруднюється до такої міри, що люди повинні покинути країну, тобто це може бути реальним потенціалом для конфлікту, якщо люди залишають країну і перетинають кордони. Ми відзначаємо Рік милосердя. Протягом цього року нас просять подумати , як байдужість може показати негативність і як турбота  із співчуттям може змінити світ до кращого. Нашавіра в Ісуса Христа насправді є  джерелом нашої сили, щоб робити позитивні зміни.

Владика Петро Стасюк