Базиліка Гробу Господнього зачинена, але молитва триває
  • Пон, 30/03/2020 - 17:26

Хоча Базиліку Гробу Господнього в Єрусалимі закрили, однак вона не перестає бути місцем молитви. Навпаки: молитва у ній зараз є ще більш інтенсивною, незважаючи на перебування в храмі одночасно не більше 10 осіб. Про це розповів кустодій Св. Землі.

О. Франческо Паттон наголосив, що в базиліці почергово провадять молитву три головні християнські спільноти: православна, вірменська та католицька. Вони моляться за закінчення епідемії, а також за усіх, кого вона торкнулась, а особливо за працівників медичної сфери.

Представники Католицької Церкви також взяли участь в молитві трьох авраамових релігій, що відбулась в Єрусалимі, і в якій просили Бога стримати вірус.

«Коронавірус належить до категорії пандемічних хворіб. Це ситуації, які циклічно виникають в історії людства. Були епідемії чуми, холери… В цьому нічого нового, на жаль. Новим є контекст, бо це все діється в часи, коли ми вважаємо, що над усім можемо панувати завдяки науці і техніці. А тим часом ми опинились в такій самій ситуації, як Адам, зрозуміли, що ми – нагі і беззахисні. Ми наново пізнаємо власні обмеження, - розповів кустодій Св. Землі. – Хоча, це не означає, що сучасна людина автоматично усвідомить собі існування Бога, власну залежність від Нього, але такі ситуації можуть допомогти зрозуміти, що світ – це не лише те, над чим ми можемо панувати, що реальність нас перебільшує. А це, в свою чергу, може схилити нас до нових роздумів над тим, ким є людина, що вона належить до світу створіння. Нас, віруючих людей, це схиляє до роздумів над тим, наскільки ми довіряємо Богові, котрий є Отцем і не перестає про нас дбати і не лише в цьому житті, але дає нам повноту життя, яку ми святкуємо особливо під час Великодніх свят через участь у воскресінні Христа.