Базиліку IV століття знайшли… на дні озера!
  • Срд, 07/03/2018 - 08:47

Знайдення на території колишньої Нікеї руїн 1600-річного візантійського храму було одним із найважливіших археологічних відкриттів.

Рештки візантійського храму, датованого IV століттям нашох ери, були знайдені 2014 року на дні озера Ізнік у північно-західній Туреччині, в провінції Бурса. Саме в тому місці, де багато століть тому відбулися два Нікейські Собори — перший 325 року, а другий 787-го, пише Aleteia.

Будуть підводні паломництва?

Руїни храму було відкрито завдяки аерофотозйомці, яку проводили у зв’язку з інвентаризацією історичних і культурних пам’яток цього регіону Туреччини. На знімках чітко видно залишки базиліки на три нави. Рештки святині знаходяться приблизно за 20 метрів від берега озера.

Уже два роки говориться про плани відкриття у цьому місці підводного археологічного музею, аби надати туристам змогу оглянути руїни базиліки.

Історія храму в озері Ізнік

В інтерв’ю для «Hurriyet News» Мустафа Сахін, професор археології університету Улудаг в Бурсі сказав, що храм міг постати як плід І Нікейського Собору (який потім був визнаний першим Вселенським Собором Церкви). Його скликав 325 року імператор Константин Великий. У будь-якому разі, постання базиліки відносять до IV століття.

Храм Неофіта

Базиліку збудували на честь святого Неофіта. Це, звісно, гра слів і певний символ для наших часів, але Неофіт був цілком конкретним 16-річним юнаком, який загинув мученицькою смертю 303 року, в часи переслідувань християнства Діоклетіаном. Що цікаво, середньовічні зображення показують цього святого, як він гине на березі озера. Звідси припущення, що храм могли збудувати на місці смерті св.Неофіта.

Смерть ця не була легкою. Розлючені переслідувачі підвісили юнака на дереві, а потім роздирали його тіло залізними «кігтями». Потім його ще живим вкинули до розжареної печі, але святий мученик, перебуваючи там три дні й три ночі, надалі залишався живим. Зрештою один із поганських солдатів зарубав його мечем (деякі джерела пишуть, що заколов списом), і святий Неофіт відійшов до Господа. Так написано у святцях Американської Православної Церкви.

Як загинула базиліка

Археологи ствердили, що базиліка загинула внаслідок землетрусу — найімовірніше того, що був у цьому регіоні в 740 році. Храм ніколи не відбудовували, а його руїни, через зміну профілю земної кори, зрештою опинилися під водою озера Ізнік.

Відкриття решток стародавнього храму на дні озера Археологічний інститут Америки зарахував у 2014 році до 10 найбільших археологічних відкриттів.